25.11.2017.

Propao plan - da svi treninzi do 21 čas u školama budu besplatni


Plan Ministarstva prosvete da svi treninzi do 21 čas u školama budu besplatni je propao

Novosti pišu da je prvo školama stigao dopis sa potpisom Mladena Šarčevića da su termini do 21 rezervisani za besplatne sportske aktivnosti koje će organizovati škola ili različiti klubovi, te da moraju da otkažu saradnju sa svima koji treninge naplaćuju ili da ih pomere posle 21 sat.

Međutim, pre nekoliko dana, stigao je novi dopis koji kaže da, pošto termini do 21 nisu popunjeni besplatnim sadržajima, dobiće ih klubovi, zasada oni koji pripadaju Košarkaškom i Odbojkaškom savezu.

Termini će za klubove biti besplatni, ali za decu neće. Preporuka ministarstva je da deca dobiju popust na članarine od 25 do 30 odsto.

"Neverovatno je da deci ukinu sportove koje su već trenirala i da sada nameću neke druge, koje ćemo opet da plaćamo, a škola ništa od toga neće imati. Do sada su od tog novca bar finansirali razne materijalne troškove i nisu tražili novac od roditelja. Od ovoga će samo da profitiraju određeni klubovi, koji će termine dobijati besplatno, a onda će da podignu cene, daju popust i tako dođu do zapravo na realnu cenu članarine", kaže jedna majka dvoje osnovaca koji su ples i karate mesečno plaćali 2.500 i 2.000 dinara.

U Ministarstvu prosvete sada objašnjavaju da je novi dopis stigao zato što je primećeno da su mnogi termini u školama ostali prazni, a sale zaključane.

"Iako su u dopisu pomenuti Košarkaški i Odbojkaški savez, ne znači da će oni biti favorizovani. Reč je o tome da su se oni jedini javili Ministarstvu prosvete, zainteresovani za treninge. Škole mogu sa svakim sportskim klubom da sklope ugovor o besplatnom ustupanju fiskulturne sale, uz uslov da deca dobijaju popuste na članarine", poručuje za Novosti savetnik ministra prosvete Miloš Blagojević.

On potvrđuje da škola može da ustupi termin bez nadoknade i istim onim klubovima sa kojima je morala da raskine saradnju nakon prvog dopisa Ministarstva. Razlika je što su im ranije klubovi plaćali termine, a sada mogu da ih dobiju besplatno, ako deci daju popust.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO