Projekat izgradnje autoputa Beograd - Južni Jadran: 450 miliona evra za autoput Preljina - Požega


Komercijalni ugovor za izgradnju novog autoputa u Srbiji, od Preljine do Požege na Koridoru 11, vredan 450 miliona evra, potpisan je u Budimpešti

na Samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak i potpredsednik kineske kompanije CCCC "China Communications Construction Company Ltd" Sun Ziu, potpisali su ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji autoputa E-763, od Preljine do Požege, u dužini od 30,9 kilometra.

Taj autoput ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Skoro trećinu trase na budućem autoputu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli.

Deonica Preljina - Požega je podeljena na tri manje deonice.

Od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave u dužini do 8,27 kilometara.

Od Prijevora do Lučana bi trebalo asfaltirati 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela "Laz" od 1.750 metara.

Treća pod deonica od Lučana do Požege protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Ta deonica je nastavak projekta izgradnje autoputa "Beograd - Južni Jadran", ukupne dužine 258 km.

U Srbiji je 2016. na Koridoru 11 pušten u saobraćaj autoput Ljig - Preljina u dužini od 40 km, a u uskoro bi trebalo da bude završen i ceo potez od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 km.

Na toj trasi su deonica Ub - Lajkovac koju su ranije izgradili domaći izvođači, a Kinezi sa domaćim podizvođačima su pri kraju gradnje dve deonice: Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig.

Kinezi grade i autoputa od Surčina do Obrenovca koja će biti završena 2019.

Planirana se i gradnja od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija