25.11.2017.

Pohvala iz Brisela za Novi Sad - Evropsku prestonicu kulture 2021


Obaveza Fondacije „Novi Sad 2021“ je da se bavi programima, a na sebe je preuzela i obavezu više

Početkom oktobra, novosadska delegacija boravila je u Briselu u Evropskoj komisiji, gde je imala priliku da, pred nezavisnim ekspertima, odnosno panelistima EK-a, izloži svoj izveštaj o prvoj godini rada. Kako je objasnio direktor Fondacije „Novi Sad 2021” Nemanja Milenković, prezadovoljan je pozitivnim ishodom izveštaja jer je u prethodnom bilo oko 60 preporuka panelista nezavisnih eksperata EK-a, dok su u sadašnjem smanjenee na 12.

“To govori o tome da praktično sve što su nam sugerisali rešavamo u korak s vremenom koje imamo, i mislim da su i oni zadovoljni onim što su videli – rekao je Milenković. – Izveštaj je dostupan na sajtu Evropske komisije. Osnovna preporuka panelista nezavisnih eksperata EK-a je da sada, kada imamo umetničkog i programskog direktora, krenemo u što preciznije definisanje samog programa kojim će se Novi Sad predstaviti kao Evropska prestonica kulture, i on mora da bude konačan do 2020. godine.”

Kako kaže sagovornik Dnevnika, za umetničkog direktora postavljen je novosadski dizajner Jovan Trkulja, dok je mesto programskog direktora pripalo istaknutoj ličnosti kulture i medijske scene, aktivisti zajednice kreativnih industrija, uvaženom preduzetniku i investitoru Dušanu Kaličaninu.

“Očekivanja su različita, što je i moj najveći strah, ali to su iskustva svih evropskih prestonica kulture – rekao je Milenković. – Zbirno, treba da uradimo samo ono što program definiše. Obaveza Fondacije „Novi Sad 2021“ je da se bavi programima, a na sebe je preuzela i obavezu više, a to je da bude neka vrsta mosta između različitih delova javnosti da bi se otvorila kultura dijaloga. Na taj način se postižu najbolji rezultati i što više dijaloga imamo i donosimo jasne odluke o tome u kojem pravcu ćemo se razvijati, to smo na boljem putu da osnovne principe Evropske prestonice kulture, kao što su demokratičnost, otvorenost i učešće ispunjavamo na najbolji mogući način.”

Po rečima člana Gradskog veća za kulturu Dalibora Rožića, izveštaj je dobro ocenjen i izražena je pozitivna ocena jer je realizacija aktivnosti u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja Grada.

“Najbitnije je što je prepoznata jaka finansijska i politička podrška u realizaciji tog projekta sa sva tri nivoa vlasti da bi najveći projekat Evropske unije u oblasti kulture u Evropi, u našoj državi, odnosno u našem gradu, bio realizovan na najbolji mogući način” kazao je Rožić.

izvor: dnevnik.rs, agecnije, foto: NSinfo

POPULARNO