Penzionerima danas stiže pomoć od 5.000 dinara


Na račune 1.753.319 penzionera u Srbiji danas će leći po 5.000 dinara jednokratne pomoći

Pravo na ovu isplatu imaju svi oni koji su bili u isplatnoj bazi PIO fonda do 27. oktobra 2017. godine, a kako Novosti nezvanično saznaju, novac je počeo da stiže još u petak, 3. novembra.

Ovom odlukom obuhvaćeni su svi korisnici penzija, primaoci privremene naknade invalida rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti. Iznos sleduje i invalidnoj deci - korisnicima privremene naknade, koja se nalaze u evidenciji Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za isplatu penzija, zaključno sa 27. oktobrom 2017. godine.

- Odluka je doneta u skladu sa nastojanjem Vlade da se zaštiti standard i poboljša ekonomska sigurnost korisnika penzija - stoji u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Prema nekim procenama očekuje se da će, pored najavljenog povećanja penzija od pet odsto od 1. januara, u 2018. godini biti ukinut i Zakon o privremenom umanjenju penzija. Da bi se to dogodilo, morala bi da se ispoštuje procedura, a ona nalaže - onako kako je propis usvojen u parlamentu, isto tako poslanici moraju i da izglasaju njegovo povlačenje. Iako je najavljivano da je njegov rok važenja kraj 2017, tačnije tri godine od donošenja zakona, o tome sada niko ne govori, a rok upravo ističe. Spekuliše se, međutim, da ukoliko Vlada želi da vrati usklađivanje čekova, mora da stavi ad akta pomenuti dokument.

izvor: novosti.rs, agencije

POPULARNO