Parazit u ribi u Dunavu - nema opasnosti po ljude


Rečna riba, koju novosadski ribolovci proteklih meseci izvlače iz Dunava, u velikoj količini zaražena je parazitom Nematoda eustrongilus, a koja je opasna ako napadne čoveka

Parazit u ribu dospeva putem prenosilaca tj. prelaznih domaćina, ptica kormorana, koji svoja jaja ispuštaju u Dunav. Odatle parazit konzumiraju rečni organizmi, a koji završe u smuđu, štuki ili somu. Ribolovci koji su se obratili redakciji 021.rs kažu da je riba celim slivom Dunava zaražena, što je jasno kada se analizira sveža riba, te da nikada do sada nije bilo ovoliko parazita.

Doduše, ovaj crv u Srbiji je rasprostranjen već godinama i nije novina u domaćim rekama. Predstavlja, kažu stručnjaci, jedinu zoonozu (bolest koju čovek dobija od životinja) kojom se možemo zaraziti od slatkih riba. Ali kako za 021.rs naglašava direktor novosadskog Naučnog instituta za veterinarstvo dr Miroslav Ćirković, razloga za paniku nema jer se parazit sigurno uništava dobrom termičkom obradom ribe. Do sada, naglašava on, nije zabeležen slučaj da je neki građanin u Srbiji zaražen ovim parazitom, prenosi 021.rs.

Pročitajte više>> izvor: 021.rs, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO