24.11.2017.

Odobreno: Više od 4.000 radnika javnih preduzeća - dobija po 22.620 dinara


Nakon duže rasprave, Skupština grada je, glasovima vladajuće većine, odobrila isplatu solidarne pomoći za više od 4.000 radnika javnih preduzeća u visini od 22.620 dinara

Odluka je doneta na predlog Gradskog veća i na osnovu prethodno potpisanog kolektivnog ugovora sa javnim preduzećima na nivou republike. Opozicija nije sporila da je potrebno pomoći radnicima, ali tvrde da ova isplata nije dobro raspoređena, jer pomoć neće dobiti oni kojima je stvarno potrebna, kao što su zaposleni u Stanu, Spensu, Radosnom detinjstvu ili Apoteci Novi Sad. Šef odborničke grupe DS-a Veljko Krstonošić kaže da su bili uzdržani prilikom glasanja, jer i među radnicima koji će dobiti solidarnu pomoć ima onih kojima je potrebna, ali da nisu mogli da glasaju "za" jer novac ipak nije otišao onima kojima zaista treba.

- Da je Grad hteo da bude solidaran, novac bi prvo isplatili najugroženijima, a to su zaposleni u Apoteci, Predškolskoj ustanovi i upravi, a njih ima i najviše. Smatramo da je daleko od toga da radnici koji će dobiti pomoć nju ne zaslužuju, jer svima u Srbiji je teško pod ovom vlašću, pa i tim radnicima, ali isto tako ovom odlukom diskriminisan je deo onih kojima je najteže - naveo je Krstonošić, prenosi 021.rs.

Gradonačelnik Miloš Vučević naveo je da ovu pomoć isplaćuju i druge opštine u Srbiji, tako da se Novi Sad po tome ne razlikuje od ostalih. S druge strane, Vučević se složio da postoji moralno pitanje da li je u redu da solidarnu pomoć primi direktor javnog preduzeća koji ima preko 100.000 dinara platu, dok novac ne dobija neki radnik u preduzeću koje ne može da isplati solidarnu pomoć.

- To je pitanje za one koji su zaključivali kolektivne ugovore kada se gleda sa moralne strane, ali opet ne znači i da će svi prihvatiti solidarnu pomoć. Biće zanimljivo da vidimo da li će direktori biti spremni da je prihvate, pa ćemo zajedno da ispratimo šta će da urade. Ipak ovo je jedan vid podrške zaposlenima koji su izdržali teret tranzicije i podneli ga sa drugim ljudima, a i znak oporavka javnih finansija u našoj državi - naveo je gradonačelnik, prenosi 021.rs.

On je dodao da, iako se među onima koji će sada dobiti solidarnu pomoć ne nalaze radnici Radosnog detinjstva ili gradske uprave, ove zaposlene u 2018. očekuje povećanje plata od 10, odnosno 5 odsto.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO