24.11.2017.

Od Nove godine novi udar na pušače - poskuljuje i alkohol


Državni deo u ceni cigareta početkom 2018. ponovo će za posledicu imati - poskupljenja!

Rast akciza koje se menjaju prema akciznom kalendaru, dovešće najverovatnije do povećanja cena od 10 dinara po paklici, pišu "Novosti".

I za alkoholna pića bi mogle da važe nove, više cene.

Ako se usvoji predlog za izjednačavanje akciza na alkohol, viski bi mogao da pojeftini, dok bi to sa druge strane, najverovatnije, dovelo do poskupljenja domaće šljivovice.

Prema akciznom kalendaru u periodu od 2017. do 2020. godine, svakog juna i janura specifična akciza za cigareta raste za 1,5 dinara. Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcijalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to valja dodati i PDV.

"Zahvatanje države iznose prosečno 80 odsto cene cigareta", kažu proizvođači duvana i dodaju da kod jeftinijih cigareta to dostiže i 90 odsto cene.

Tako, ako je paklica 230 dinara, država uzima 178,3 dinara za akcize i porez - 65,5 dinara je specifična akciza, 76 dinara vredi proporcionalna, a 37 dinara je porez na dodatu vrednost.

Računica proizvođača pokazuje da kada paklica od januara poskupi za 10 dinara na 240 dinara, država će tada uzimati ukupno 187 dinara na ime akciza i poreza.

Specifična akciza će biti 67 dinara, proporcionalna 79,2, a PDV- 40,8 dinara. Kako kažu u duvanskoj industriji, ovo pokazuje da će od 10 dinara poskupljenja, čak 8,7 dinara ići državi. To, međutim, nije nikakva uteha za pušače, jer su svesni da će već krajem ove decenije cigarete plaćati kao i žitelji evropskih zemalja, pišu "Novosti".

izvor: novosti.rs, agencije, foto: radnatt/freedigitalphotos.net

POPULARNO