Novosadski džez festival od 15. do 18. novembra


Novosadski džez festival, 19. po redu, biće održan od 15. do 18. novembra, a na konferenciji za novinare u Kulturnom centru Novog Sada

najavljeno je da će prvi put nastupiti veliki broj srpskih muzičara koji su evropske i svetske zvezde.

Direktor KCNS Bojan Panaotović izrazio je nadu da će ovaj festival biti prisutniji u svim velikim medijima pošto je Novi Sad uspeo da se izbori za titulu Evropska prestonica kulture i ocenio da je zahvaljujući višedecenijskom prilježnom radu Vesne Kaćanski Novosadaski džez festival postao je jedan od kulturnih simbola ovog grada.

"Suština džeza je da ta sloboda i razbarušenost rastaču svaku uštogljenost i konzervativizam, uskogrudost i gledanje 'preko nišana', naročito kod nas na Balkanu", rekao je Panaotović, dodavši da se ovakvog festivalskog programa ne bi postidela ni jedna evropska i svetska prestonica.

Ove godine započeta je saradnja Fondacije "Novi Sad 2021" i Kulturnog centra Novog Sada u vidu realizacije predfestivalskih aktivnosti od 11. do 14. novembra i programskog dela glavnog programa festivala 15. novembra u pozorištu "Ujvideki Szinhaz".

Reč je o promociji mladih novosadskih muzičara i njihovih kolega iz drugih evropskih prestonica - nekadašnje prestonice Pečuja (2010), buduće prestonice Plovdiva (2019) i austrijskog grada kandidata za titulu prestonice - Sankt Peltena (2024).

Direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković naglasio je važnost podizanja kapaciteta institucija kroz programsko osnaživanje, u cilju pružanja doprinosa i prilagođavanja ciljevima i principima koncepta projekta "Novi Sad 2021 - Za nove mostove".

"Za Fondaciju je od izuzetne važnosti stvaranje mogućnosti za afirmaciju i promociju mladih umetnika, kao i uslova za razvoj publike, predstavljanjem novih uzbudljivih gradskih koncertnih prostora koji kulturne sadržaje čine pristupačnim svima", istakao je Milenković.

izvor: Tanjug, agencije

POPULARNO