Novi Sad potpuno spreman za zimske uslove


Moram da ukažem i na to da u jednom Njujorku gradonačelnik u slučaju snežnih mećava može da zabrani odvijanje saobraćaja dok se ulice ne raščiste

Novi Sad i njegova Zimska služba potpuno su spremni za zimu, sneg i vremenske nepogode u ovom periodu, kaže za Dnevnik član Gradskog veća za saobraćaj Aleksandar Kravić.

Nakon nedavno održane smotre Zimske službe i informacija iz javnih komunalnih preduzeća, Kravić ističe da će se ove godine ulice čistiti s više opreme.

„Mehanizacija je pojačana ove godine, kako u JKP „Put“, tako i u drugim gradskim preduzećima koja učestvuju u radu Zimske službe. Radi se o nekoliko kamiona sa specijalizovanim dodatnim alatima“, navodi Aleksandar Kravić.

Po njegovim rečima, normalna zima, u kojoj sneg napada do 15 centimetara tokom 24 sata, neće predstavljati problem za Zimsku službu, dok pri većim padavinama, od 20 i više centimetara, ili u slučaju jakog vetra i smetova, na snagu stupa čišćenje ulica po prioritetima.

„Tu spadaju bulevari, najprometnije ulice i one kojima idu linije JGSP „Novi Sad“. Ovim putem molim građane da razumeju da u takvim uslovima ne može ceo grad biti odmah očišćen, već je potrebno vreme. U tom slučaju, preporučio bih im da koriste javni prevoz dok ulice ne budu raščišćene“, napominje Kravić za Dnevnik.

On dodaje i da, ukoliko dođe do snežnih nepogoda koje prevazilaze mogućnosti Zimske službe, mogu biti pozvana u pomoć privatna preduzeća koja poseduju odgovarajuću mehanizaciju, kao i Vojska Srbije, ali se i nada da do toga neće doći.

„Moram da ukažem i na to da u jednom Njujorku gradonačelnik u slučaju snežnih mećava može da zabrani odvijanje saobraćaja dok se ulice ne raščiste. Ovde ne postoje takva ovlašćenja, ali bi i građani trebalo da budu svesni toga da zimske službe u Novom Sadu i Srbiji maksimalno korektno obavljaju zadatak, i da veliki sneg predstavlja i njima teškoću, a ne samo građanima. Dogovoreno je da se i pravci prema prigradskim naseljima, koje delom održava Grad, a drugim delom „Bačkaput“, budu čišćeni kao i svi drugi pravci u gradu. Pre svega, tu mislim na pravac Kać–Budisava–Kovilj. Svi potrebni materijali za rad

Zimske službe odavno su nabavljeni i većina je dostavljena na predviđena mesta po proceduri. Spremili smo i dodatne količine za dostavu kada sneg počne da pada“, naveo je Kravić.

On podseća na to da so ima efekta na temperaturama do minus četiri stepena Celzijusa, i da pri nižim temperaturama putarima ostaje jedino da sneg čiste mehanički i čekaju otopljavanje. U slučaju pojave leda, pri niskim temperaturama pomaže posipanje kamene rizle.

„Pozivam građane da i oni daju doprinos i ispune svoje obaveze, a to je pre svega čišćenje snega ispred kuća u kojima žive i lokala u kojima rade. To je veoma važno da se uradi na vreme, od samog starta, da sneg ne bi prešao u led utabavanjem jer se tada teže čisti i duže topi“, dodao je Kravić za Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo

POPULARNO