Novi Sad dobio murale na keju: Priča kako je ljubav spasila tunel ispod Petrovaradinske tvrđave


Srpsko-austrijski umetnik Igor Fridrih Petković nesvakidašnju ideju sproveo je u delo te je na novosadskoj strani keja

nacrtao muško oko, a na petrovaradinskoj žensko. Umetnička akcija deo je transkulturalnog projekta „Crossing bridges” („Prelaženje mostova”).


– Baci oko preko reke, poručujemo mi – objašnjava Igor. – Istorijska priča kaže da je posle Drugog svetskog rata jedan Italijan imao zadatak da sruši tunel nekadašnjeg železničkog mosta Franca Jozefa. Sve je pripremio, a onda se zaljubio u jednu ženu iz Petrovaradina. Ona ga je zamolila da ne čini ono što mu je naređeno i poslušao ju je. Posao je izgubio, ali je uplovio u srećan brak i ćerka koju je dobio s tom ženom i danas živi u Petrovaradinu. Mi se na tu priču nadovezujemo i kažemo: „Ljubav nas povezuje i ide preko granice”. Očima koje se gledaju ljubavnim pogledom gradimo most.


Dunav je dugo bio granica između velikih država, a umetnici žele svojim delom da spajaju ljude.

– Oko te granice bilo je mnogo rata i nesreće – nastavlja Igor, prenosi Dnevnik. – Kako možeš da menjaš granicu koja teče – jer Dunav je reka? Pomislio sam na to da moramo da bacimo pogled preko te granice da bismo povezali nešto što je zapravo uvek bilo zajedničko. Mi verujemo da je različitost preko granice bogatstvo evropske kulture. Materijali kojima crtamo mural su prirodni i možda će ih već treća kiša odneti, a možda i neće. Svakako će kroz vreme doći do neke promene.


Murali očiju nalaze se pored Varadinskog mosta. Most se ne prelazi samo jednom, to je stalni proces i ponavlja se, baš kao i pogled očiju, ideja je tog slobodnog umetnika, kulturnog menadžera, slaviste i idealiste, koji je neko vreme svojih studija proveo i u našem gradu i želi češće da mu se vraća te planira još sličnih projekata.

– Kako sam primetio, titula Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine ima temu mostova, ali nema konkretan projekat u Petrovaradinu, samo na novosadskoj strani. Novi Sad ne bi nastao bez tvrđave i Petrovaradina, a kako graditi mostove ako nemaš drugu stranu? Nekada davno između Austrije i Srbije počeo je Prvi svetski rat pa hajde sada da pravimo Prvi svetski mir. Umetnost i kultura mogu da menjaju svest ljudi – zaključuje Igor Fridrih Petković za Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: facebook.com/scenatoria