20.11.2017.

Novi nastavni plan: U gimnazije uvode geopolitiku i održivi razvoj


Novi nastavni plan za gimnazije uvodi nove izborne programe, kao i vežbe kod jednog broja obaveznih predmeta

Pored postojećih, građansko vaspitanje ili verska nastava i drugi strani jezik, predviđa se uvođenje novih izbornih predmeta:

- Jezik, mediji i kultura
- Pojedinac, grupa i društvo
- Zdravlje i sport
- Obrazovanje za održivi razvoj
- Umetnost i dizajn
- Primenjene nauke (u trećem i četvrtom razredu ovaj predmet se deli na nauke koje usmeravaju učenike ka medicinskim ili tehničkim naukama).
- Osnovi geopolitike
- Ekonomija i biznis
- Religije i civilizacije
- Metodologija naučnog istraživanja
- Savremene tehnologije

Radna grupa Ministarstva prosvete je u novom planu predvidela vežbe iz pojedinih obaveznih predmeta - stranog jezika, biologije i hemije.

Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja će na osnovu njega izraditi nastavne programe za prvi razred gimnazije sva tri smera - opšti, društveno-jezički i prirodno-matematički smer.

Radna grupa je imala zadatak da pripremi smernice razvoja opšteg srednjeg obrazovanja. Kako je saopšteno, principi za izradu smernica bili su: postupnost u uvođenju novina, postupna priprema škola, nastavnika i učenika za novine, izbornost, veća ponuda izbornih programa u cilju bolje pripreme učenika za nastavak školovanja, izbor zanimanja, ali i većeg zadovoljstva učenika obrazovanjem i interdisciplinarnost, razvijanje funkcionalnog znanja i kompetencija učenika.

izvor: Tanjug, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO