Nova godina i nova pravila za penzije


Nova godina doneće i nova pravila za odlazak u penziju. U penziju će ići žene sa 62 godine i 15 godina staža, šest meseci više nego što je sada

Za muškarce ostaje nepromenjeno - 65 godina i 15 godina staža, ali se i jednima i drugima menjaju uslovi za prevremeni odlazak u penziju.

Kada je reč o starosnoj penziji, osim 15 godina staža, godine života neophodne za odlazak žene u penziju povećavaju se svake godine za 6 meseci, tako da će 2032. svaka žena sa navršenih 65 godina imati uslov za penziju.

"Moraju da računaju na određene kaznene penale takozvane, odnosno na trajno umanjenje penzija od 0,34 odsto na nivou meseca odnosno maksimalno 20,4 odsto za 5 godina za koje se ranije ostvari pravo", ističe Jelica Timotijević iz PIO Fonda.

Pomeranje granice za odlazak u penziju nije razlog za paniku, tvrde stručnjaci i kažu da nema razloga da verujemo da će penzije biti ukinute za nekoliko godina.

"Sama činjenica da u proseku građani Srbije i Evrope žive duže je dobra vest. Jedina poruka je kako živimo duže moramo da radimo duže i zato je došlo do pomeranja starosne granice u Srbiji, ali ne samo u Srbiji, nego u svim evropskim zemljama", rekao je Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta.

izvor: prva, b92.net, agencije, foto: Ambro/freedigitalphotos.net

POPULARNO