Napreduje izgradnja novog rasadnika Gradskog zelenila - na mestu starog uskoro gradi Lidl


Izgradnja novog rasadnika „Gradskog zelenila”, prekoputa Najlon pijace, stigla je do montaže plastenika od 1.400 kvadrata

koji je bio poznat kao „Gradska bašta” u starom rasadniku, a za desetak dana počeće i izlivanje temelja za namenske zgrade, kaže za Dnevnik savetnik direktora za medije „Gradskog zelenila” Ivan Nožinić.

Na više od pet hektara, osim rasadnika nalaziće se i upravna zgrada, dendrologija, radionica s magacinom, mašinske radionice i hangari za vozila.

- Istovremeno će biti izgrađene kotlarnice za grejanje na biomasu, što je prioritet, i na gas, što je alternativna opcija. Radovi na izgradnji objekata povereni su preduzeću „Pronteks“ sa grupom izvođača - rekao je Nožinić.

- Što se tiče sadnog materijala iz starog rasadnika na Futoškom putu, čim počne period mirovanja vegetacije, to jest kada opadne lišće, počećemo sa presađivanjem na novu lokaciju. Taj posao mora da se obavi u što kraćem roku, kako bi kompanija „Lidl“, koja je na tenderu kupila parcelu na Futoškom putu 48 počela sa radovima na izgradnji svojih objekata - navodi Ivan Nožinić.

Prema njegovim rečima, posle dugog niza godina, „Gradsko zelenilo“ od proleća 2018. godine više neće biti podstanar. Plaćanje kirije na godišnjem nivou koštalo je preduzeće oko 12 miliona dinara samo kada je reč o upravi.

- Takođe, gradnjom kotlrnice na biomasu postići će se velike uštede u troškovima za grejanje, a selidbom velikog broja radnih jedinica na jednu lokaciju sem ušteda u poslovanju, znatno će se poboljšati organizacija rada u preduzeću. Od selidbe rasadnika na novu lokaciju profitiraće i građani Vidovdanskog naselja, koji će umesto ogromne divlje deponije, sada imati uređen prostor sa mnogo zelenila - zaključio je Nožinić.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO