18.11.2017.

Na graničnim prelazima velike gužve - zbog goriva


Na graničnim prelazima prema Bosni i Hercegovini poslednjih dana velika je gužva

a mnogi koji su u koloni za prelazak u susednu zemlju samo s jednim ciljem - da bi natočili gorivo jer su cene niže nego u Srbiji.

Odlazak se zbog toga i te kako isplati, posebno onima koji žive u neposrednoj blizini granice. Po rezrvoaru se može znatno uštedeti jer je litar jefitniji i oko 30 dinara, pa računica kaže da za 40 litara benzina, koji u Srbiji košta 1,2 evra, potrebno 48 evra, a u BiH ista količina košta 37,2 evra, pa u novčaniku ostane više od 10 evra, odnosno oko 1.100 dinara. Još je veća ušteda ako se sipa evrodizel - oko 14 evra, jer je za 40 litara ovog goriva u Srbiji, gde košta 1,26 evra potrebno 50,4 evra, a u BiH 36,4 evra.

Ove cene goriva nisu posledica neke velike promene cene nafte, jer uprkos tome što poslednjih nekoliko meseci ona ide naviše većih promena cene goriva na srpskom tržištu, kao i na tržištu u regionu nije bilo. Doduše, cene su nešto malo više nego pre nekoliko sedmica, te je gorivo u Srbiji poskupelo za oko dinar, a slično je i na tržištima u regionu. Iz Udruženja naftnih komapnija Srbije ukazuju da je u odnosu na prosečne cene od 1. novembra najveći skok cene benzina i dizela zabeležen u Hrvatskoj, potom u Crnoj Gori, Makedoniji, a gorivo je neznatno skuplje i u Mađarskoj.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, khongkitwiriyachan/freedigitalphotos.net

POPULARNO