Modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, prvi projekat između Kine i EU


Radovi na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta počeli su na Železničkoj stanici u Zemunu

a svečanom početku tih radova prisustvovala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je rekla da je taj projekat važan jer je i prvi prekogranični projekat u okviru Inicijative 16+1 i prvi tripartitini ugovor koji je potpisan između Kine, Srbije i Mađarske.

U danu početka radova na modernizaciji pruge i to na deonici Beograd Centar - Stara Pazova Brnabić vidi simboliku, budući da se pre toga sastala sa kineskim premijerom Li Kećijangom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

"Danas je simbolična dan, dan kada otvaramo radove na ovoj pruzi, a istovremeno smo danas imali sastanke sa kineskim premijerom i mađarskim premijerom", kaže Brnabić.

Navela je da je u Budimpešti na Samitu 16+1 sa ponosom predvodila delegaciju Srbije, koja ima najveći broj projekata u Inicijativi "Pojas i put", ali i u okviru manje inicijative saradnje Centralne i Istočne Evrope sa Kinom.

Ukupna vrednost izgradnje pruge u Srbiji je oko dve milijarde dolara.

U okviru projekta, prva deonica na kojoj započinju radovi je Beograd Centar - Stara Pazova.

Projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija i modernizacija građevinske i elektrotehničke infrastrukture sa podizanjem brzine na deonici Beograd Centar - Batajnica do 120 km/sat, a od Batajnice do Stare Pazove do 200 km/sat.

Deonica od Beograda do Stare Pazove dužine je 34,5 kilometara. Radove na toj deonici će izvoditi "China Railways Inrternational" i "China Communications Construction Company", a vrednost ugovora je 350,1 miliona dolara.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo

Postavljeno više od 250 šipova - Punom parom grade tunel i vijadukt kod Čortanovaca