Milion slobodnih radnih mesta: U Nemačkoj nikada nije vladala tako velika potražnja za radnom snagom


U Nemačkoj još ima oko milion slobodnih radnih mesta. Poslodavci kažu da nema dovoljno kandidata za posao, a najveća potražnja je za negovateljima

Špigel u svom onlajn izdanju piše: "Na radiju, na plakatima, na internetu, firme vape za novim zaposlenim. Čitava privreda je u poletu, izvoz cveta. Mnogi Nemci troše novac u prodavnicama. Raspoloženje među firmama je dobro kao retko kada. Sada su objavljeni novi rezultati istraživanja rasta bruto-društvenog proizvoda u ovoj zemlji, Evropskoj uniji i evrozoni. Mnogi ekonomisti upozoravaju da se Nemačka nalazi u fazi pregrevanja? Nešto nije u redu. Ovaj bum ima karakteristike kojih u ranijim fazama uspona - nije bilo".

O nedostatku radne snage piše i list Rajnland pfalc onlajn koji prenosi jedan zanimljiv slučaj iz grada Langenfelda:

"Stručnjaci upozoravaju da će sledećih godina u Nemačkoj vladati velika nestašica negovatelja. To znači da je klinikama i medicinskim službama sve teže da nađu osoblje, bolnica Sv. Martin u Langenfeldu je zato pribegla neobičnoj metodi: interno je raspisala premiju od 1.000 evra za onog ko nađe kvalifikovanog negovatelja".

Ovo je izazvale brojne reakcije u javnosti. A šef klinike je objasnio da će novac biti isplaćen tek ako tako zaposlen personal najmanje godinu dana bude radio za tu bolnicu i to sa pola radnog vremena ili sa punim radnim vremenom.

On je ukazao i da je u slobodnoj privredi normalno da se isplaćuju premije za posredovanje radne snage.

Sa druge strane, ima i onih koji to kritikuju. Tako je predstavnik sindikata Verdi rekao da ovakva ponuda zapravo ne govori u prilog klinici koja na taj način mora da dođe do radnika.

A nemačka železnica "Dojče ban" (DB) raspisala je ni manje ni više nego 1.000 konkursa na nova radna mesta - sve za samo nedelju dana, o čemu piše list Berliner morgenpost.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: ilustracija