Lisica prošetala Podbarom - nema mesta panici (VIDEO)


Nesvakidašnji prizor u gradskoj sredini kamerom su i zabeležili stanovnici Visarionove ulice

Ovaj takozvani fenomen urbanih lisica dešava se, jer su se one, zbog iskorenjenosti besnila, namnožile. Nadležni kažu - nema mesta panici.

Možda biste pomislili da je ovaj snimak napravljen negde u šumi, međutim, lisica je prošetala naseljenim područjem, odnosno Podbarom. Iako ih mi možda smatramo nezvanim gostima, one su godinama unazad česti posetioci urbanih delova gradova. Šta ih dovodi do nas?

"Zauzimaju novi prostor, a ovaj im baš odgovara, imaju sklonište i relativno na lak način dolaze do hrane. Moje mišljenje je da i broj glodara utiče na to, jer su i glodari njihova hrana, tako da nisu one baš ni štetne", objašnjava za RTV Milenko Zeremski iz Lovačkog saveza Vojvodine.

Tačan broj se ne zna, ali se pretpostavlja da ih na rubu grada ima nekoliko stotina. One uglavnom nisu agresivne, a u Zoohigijeni kažu da njima napadi nisu prijavljeni, osim štete koju lisice pričine kada udave živinu. Oni građane upućuju na lovačka udruženja, u čijoj su lisice nadležnosti.

"Mi ćemo svakoj povređenoj i divljoj, a i domaćoj povređenoj životinji pružiti pomoć, ukoliko se zatekne na javnoj površini i ukoliko nam se građani obrate. Tako ćemo pružiti pomoć i lisici i premestiti je u njen prirodni habitat", kaže Aleksandar Bursać, direktor JKP Zoohigijena i veterina.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: youtube, printscreen

POPULARNO