Liman u svetskom vrhu - košarkaš Vojvodine proglašen za najboljeg basketaša planete


Basket tri na tri doživeo je veliki napredak poslednjih godina u svetu. Uprkos žestokoj konkurenciji, naši igrači uspeli su da se probiju u sam vrh ovog sporta

Posle istorijskih uspeha ekipe "Novi Sad Al Wahda" i pojedinačnih priznanja Dušana Domovića Buluta, još jedna novosadska ekipa ostvarila je izuzetno visok plasman. Za veoma kratko vreme Liman je pokazao ogroman potencijal i zauzeo treće mesto na svetu, a lider ekipe, košarkaš Vojvodine Stefan Stojačić, proglašen je za najboljeg basketaša planete za ovu godinu.

Stefan se nakon godinu dana igranja basketa 3x3 vratio klasičnoj košarci, kako bi pomogao ekipi KK "Vojvodine" da se posle 20 godina vrati u Košarkašku ligu Srbije, da bi se potom ponovo okrenuo basketu.

"Ovoga puta na jednom ozbiljnijem, profesionalnijem nivou, sa više prilika za putovanje na takmičenja, a na kraju tog perioda postali smo 3 ekipa na svetu", objašnjava Stojačić.

Ovakve uspehe Stefan nije očekivao jer je u basket ušao sa drugarima iz radoznalosti, a odgovaralo mu je što je to sport drugačiji od košarke, fizikalniji i sa manje trčanja.

"Tokom sezone je bilo i uspona i padova, a onda smo na kraju sezone postali prva ekipa; posle ekipe "Novi Sad Al Wahda", inače začetnika ovog sporta u Srbiji; koja je osvojila Masters turnir, i to turnire u Debrecinu i Meksiko sitiju", kaže on.

Na završnom turniru u Pekingu ekipa "Limana" je ušla među 12 najboljih ekipa na svetu, a značajno je da naša zemlja bila zastupljena na tom takmičenju sa 4 ekipe.

"Basket je kod nas tradicionalni sport jer će svako dete koje izadje na teren sa loptom igrati prvo basket tri na tri, a zatim se postepeno prelazi na klasičnu košarku, a najbolji pokazatelj te tradicije su 4 ekipe iz Srbije na završnom turniru u Pekingu", uveren je Stefan.

Basket tri na tri je ove godine uvršten u olimpijski program, te ćemo ga gledati na igrama u Tokiju 2020. godine. "On je zamišljen kao popularistički sport, gde bi svaka država pronašla svoj interes da ima svoje predstavnike.

Nacije koje nisu košarkaške, te nikako ne bi uspele da nađu 12 vrhunskih igrača, uspevaju da oforme ekipu od 4 igrača, a samim tim basket 3x3 postaje globalni sport", objašnjava Stefan.

"Ekipa nastupa pod nazivom "Liman" pošto je ime "Novi Sad" već bilo zauzeto, a FIBA ima propozicije da se ime ekipi daje po nekom lokalitetu. Kako sam ja rođen na Limanu, ovakav izbor je bio najlogičniji", ponosan je Stefan.

"Raspored takmičenja je naporan, ali dobra je strana da smo proputovali ceo svet: od Ulan Batora u Mongoliji, preko Japana i Kanade do Meksiko sitija. Što se tiče troškova, sve ih sami snosimo, izuzev kad se izbore turniri Masters serije, kada troškove pokriva FIBA", kaže Stefan za RTV.

Najbolji basketaš planete za ovu godinu, pored sporta je imao vremena i za obrazovanje. Završava studije Mehatronike na FTN-u, u Novom Sadu, koje su inače bile razlog za napuštanje klasične košarke, kako bi se potpuno posvetio fakultetu.

"Malo mehatronika trpi zbog basket karijere, iako sam sve ispite položio, diplomski se odužio, ali sada i na tome radim, pa će to biti kruna moje akademske karijere", zadovoljan je Stefan.

Kao ključ uspešnog bavljenja sportom Stefan ističe organizaciju, ali pre svega ljubav prema sportu, a kao buduće planove ističe da je cilj da pruži svoj maksimum u basketu jer su do sada igri pristupali amaterski i drugarski.

"Sledeći korak bi bio da počnemo da se basketom bavimo profesionalno, a što se tiče uspeha nezahvalno je prognozirati, ali idemo na što veće ciljeve", optimista je Stefan.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO