Južnobački okrug region koji raste: "Novi Sad se ocenjuje kao dobra destinacija za poslovanje"


Drugoj sednici Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga

prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

"Novi Sad se ocenjuje kao dobra destinacija za poslovanje i mi na to gledamo pozitivno, ali svakako bismo želeli da budemo još bolje mesto za razvijanje biznisa, a pre svega za otvaranje novih radnih mesta. Ovo je za mene dobra prilika da čujem glas privrednika, odnosno one ljude koji pune budžet, koji plaćaju poreze i zapošljavaju", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

On se zahvalio na pozivu da učestvuje na sednici i čestitao Privrednoj komori Srbije na svemu što je radila prethodnih godina.

"Dobri rezultati, odnosno značajan napredak Srbije na rang listi Globalnog indeksa konkurentnosti za ovu godinu koju objavljuje Svetski ekonomski forum potvrda je dobre strategije i jasnog opredeljenja Vlade Republike Srbije, odnosno rukovodstva naše države. Takođe, u ovom kontekstu važno je pitanje dualnog obrazovanja, odnosno priprema učenika kroz sistem obrazovanja za uključivanje u privredu. Ključni faktor za sve investicije, nisu ni zemljište ni infrastruktura, nego ljudski resursi i samo kroz tu prizmu se mogu sagledati i zaista razumeti zahtevi privrede", istakao je Vučević.

Nakon usvajanja zapisnika sa 1. Konstitutivne sednice Parlamenta, prisutnima se obratio Marko Čadež, kao i v.d. direktora Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga Olivera Simović. Na sednici je predstavljena šesta kvartalna analiza propisa, kao i tekuća privredna kretanja u Južnobačkom upravnom okrugu za period januar-jun 2017. godine. Marko Čadež je istakao da su Novi Sad i Južnobački okrug region koji raste i kad je u pitanju izvoz proizvoda i usluga, i pad nezaposlenosti.

"Mi treba što češće da razgovaramo direktno sa privrednicima i rešavamo njihove probleme. Ovde je više od 40 kompanija koje su članice Parlamenta, i ovo je prilika da ih upoznamo sa nekim novim instrumentima kada je u pitanju uticaj Privredne komore Srbije na promenu pravilnika, zakonodavni okvir, donošenje novih zakonskih rešenja i podzakonskih akata. Govorićemo o mogućnostima povezivanja sa novim tržištima, o izvozu robe u inostranstvo, a i o ulozi lokalne samouprave u procesima privrede", naglasio je Marko Čadež.

V.d. direktora Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga Olivera Simović je istakla da je od krucijalne važnosti da postoji sprega između vlasti i privrede, da je to upravo jedna od uloga Privredne komore, odnosno da treba čuti privrednike, razmeniti planove i informacije i proizvesti zajednički dogovor povoljan za sve.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO