Iz grada na selo zbog lešnika


Srbija godišnje potroši oko devet miliona dolara na uvoz lešnika, uglavnom iz Turske

Međutim, poznavaoci tvrde da Srbija ima povoljne klimatske uslove za gajenje ove kulture, te je u Centru za ruralni razvoja u Kragujevcu organizovano predavanje u saradnji sa kompanijom Ferero, koja je pokrenula program "Podizanja zasada leske u Srbiji''.

Cilj je, kažu u kragujevačkoj lokalnoj upravi, zainteresovati poljoprivrednike za gajenje lešnika, koji bi imali siguran otkup, a time bi i konditorska industrija bila namirena, piše Agroklub.

Prva karakteristika koja je pala u oči na ovom predavanju je da je među mnogobrojnim zainteresovanim uzgajivačima bilo više ljudi iz grada, nego poljoprivrednih proizvođača sa sela.

"Nisu samo poljoprivredni proizvođači došli, nego ima dosta onih koji žive u gradu, ali imaju zemlju u selima. To jeste pomalo neobično. Gradska uprava ima mere, kojima podstiče formiranje novih zasada, u koje spada i lešnik, a razmatramo da od iduće godine subvencionišemo i navodnjavanje", kaže Damjan Srejić, član Gradskog veća Kragujevca.

Za hektar pod leskom potrebno je u proseku od 5.000 do 8.000 evra ulaganja. U tu sumu uračunata je nabavka sadnica, kopanje bunara, tamo gde ga nema, i navodnjavanje parcele.

izvor: b92.net, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO