Dunavski park sve češće mesto okupljanja narkomana - u planu podizanje ograde, pa vraćanje labudova


Jedno od najlepših mesta u Novom Sadu, smešteno u centru grada, a koje predstavlja nezaobilaznu destinaciju i za turiste, svakako je Dunavski park

Ta oaza mira, poseban šarm dobija u jesenjim mesecima, a upravo tu nastaju i neke od fotografija, koje čuvamo do kraja života. U noćnim satima, međutim, prema zapažanju i neprijatnom iskustvu brojnih posetilaca, upravo Dunavski park sve je češće mesto okupljanja narkomana.

Konzumenti opijata, uglavnom traže skrivenije lokacije, a neposredna blizina centra grada, to mesto čine poželjnim za takav vid okupljanja.

Jedno od takvih mesta je i drvo u Dunavskom parku gde ritual lokalnih narkomana predstavlja zabadanje špriceva u ovo višedecenijesko stablo.

Ono na šta bi posebno trebalo obratiti pažnju, a naročito u jesenjem periodu, jesu travnate površine prekrivene opalim lišćem, jer životnjski izmet nije ono najgore u šta biste mogli ugaziti.

"Upozorio bih građane da pažljivo hodaju tim prostorom, kako ne bi nagazili na igle, koje naši radnici redovno uklanjaju, ali ih svakodnevno zatičemo, kako na travnjaku, tako i na tom drvetu", kaže za RTV Ivan Nožinić, JKP "Gradsko Zelenilo".

Ovlašćenja čuvara parka, koji je noću uvek prisutan, su ograničena, a do trenutka dolaska policije na teren, narkomani uglavnom pobegnu.

Višegodišnji plan "Gradskog zelenila", koje je zaduženo za održavanje Dunavskog parka je postavljanje ograde, kojom bi se onemogućile kasne noćne posete, a samim tim i bezbednost podigla na viši nivo.

"On bi se zaključavao od 10 uveče do 10 ujutru. Zaključavaju se i mnogo veći parkovi u svetu. Central park u Njujorku se na primer zaključava noću, on je mnogo veći od Dunavskog parka, oni su to realizovali, pa zašto ne bismo i mi", kaže.

Video nadzor, više rasvete, koja bi doprinela i estetici, uz već postavljene ograde sprečile bi nepoželjne prizore noću, poručuju iz "Gradskog zelenila", dodajući da bi ograđivanjem parka, obogatili njegovu floru i faunu, te da je u planu i nastanjivanje novih labudova, koji bi, nakon nekoliko godina, ponovi bili zaštitni simbol centralnog gradskog parka.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo