Dunavski park - oaza mira usred grada: Do 1895. godine močvara (VIDEO)


Na najnižoj tački u parku ostala bara, koja je s vremenom ozidana i pretvorena u jezero

Uredbom Vlade Republike Srbije, Dunavski park je 1998. godine stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode druge kategorije. Park se prostire na 33.695 kvadratnih metara, a 22.000 kvadratnih metara je pod zelenilom, u okviru kojeg je 760 stabala platana, lešnika, breze, koprivića, divljeg kestena, javora, srebrne lipe, jablana, jele, čempresa, crnog bora, tuje, izuzetno upečatljiv primerak hrasta-lužnjaka...

U centralnom delu parka je jezero s malim ostrvom u sredini, koje predstavlja dom za brojne barske kornjače i patke. U Dunavskom parku nalaze se i spomenici i skulpture koji upotpunjuju njegov kulturni značaj, a najznačajniji su „Devojka sa rogom izobilja” ili “Nimfa”– skulptura s vodoskokom, rad poznatog novosadskog vajara Đorđa Jovanovića, spomenik Đure Jakšića, rad Jovana Soldatovića, figura Prepodobnog Sergija Radonješkog (poklon Društva rusko-srpskog prijateljstva), biste Branka Radičevića, delo Ivanke Acin, a 1992. godine postavljena je i bista Miroslava Mike Antića, delo Pavla Radovanovića.

Sve do 1895. godine na mestu Dunavskog parka je bila močvara – zabareni rukavac Dunava. Tek krajem 19. i početkom 20. veka, kada je započeto sređivanje tog dela Novog Sada, počinju i prvi radovi na uređenju parka.

Prvo je nasuta zemlja, formirane su staze i sađeno je drveće. Jedino je na najnižoj tački u parku ostala bara, koja je s vremenom ozidana i pretvorena u jezero.

foto: printscreen, video: Novi Sad Zauvek

Pogledajte kako izgleda Ledena Šuma u Dunavskom parku (VIDEO)POPULARNO