Do kraja 2018. godine - Rumenka pokrivena kanalizacionom mrežom


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandrom Kravićem posetio naselјe Rumenka gde je obišao radove na izgradnji

kanalizacionih kućnih priklјučaka na delu kanalizacione mreže dužine oko 3500 metara. Radovi su započeti 13. septembra ove godine, a njihov završetak se očekuje pre propisanog roka, odnosno krajem godine. Prema evidenciji JKP „Vodovod i kanalizacija“ zahteve za priklјučenje je podnelo 277 potrošača, a izgrađeno je 200 priklјučaka. Završena je izgradnja priklјučaka u ulicama Feješ Klare, Radničkoj, Stevana Sinđelića, Vuka Karadžića, deo Jove Jovanovića Zmaja, a u toku su radovi u Ulici  Dositeja  Obradovića i  Ulici cara Lazara.

- Davne 1996. godine, građani ovog dela Rumenke su krenuli samodoprinosom da izdvajaju sredstva kako bi dobili kanalizacionu mrežu. Prošlo je više od 20 godina, a da im niko nije rešio taj problem i tek danas, zahvalјujući JKP "Vodovod i kanalazicija", a najviše samim građanima Rumenke, sve će biti rešeno. Dve decenije su se razni lјudi „slikali“ i presecali vrpce, nudili prazna obećanja, a mi danas ispravlјamo višedecenijsku nepravdu. Iste te 1996. godine u Rumenki je otvorena crpna stanica, ali ona nije profunkcionisala do prošle godine, zahvalјujući tome što je Grad Novi Sad izvdvojio velika sredstva kako bi ta stanica proradila. Žitelјi ulica Feješ Klare, Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Radničke, Ulice cara Lazara i još nekih susednih ulica dobiće kanalizacionu mrežu pre ugovorenih rokova i na nju će biti priklјučeno više od 340 domaćinstva u Rumenki.  Prethodnih godina izgrađeno je preko 11 kilometara kanalizacione mreže u drugom delu Rumenke, završen je i prečistač, a vrednost tih radova je bila veća od 300 miliona dinara. Zaklјučuje se ugovor za novih devet kilometara i još tri posle toga, tako da ćemo mi do kraja 2018. godine imati kompletnu Rumenku pokrivenu kanalizacionom mrežom -  rekao je gradonačelnik i zahvalio se žitelјima Rumenke na velikom strplјenju i što su razumeli komplikovane procedure.

Odbornik u Skupštini grada Marko Jovanović iz Rumenke, rekao je da su stanovnici tog naselјa uz veliku podršku Grada Novog Sada, inicijativu lјudi iz Mesne zajednice i ogromno zalaganje gradonačelnika Miloša Vučevića, dočekali kanalizaciju, a da je urađeno već 200 priklјučaka, tako da su dobili kanalizaciju posle 21 godine čekanja.

- Rumenka nije više varošica, a u poslednje tri godine je postala jedno veliko gradilište. Pored ovih priklјučaka, pri kraju je izgradnja kalalizacije od 4.5 km, tako da nas očekuju već u sledećoj godini veliki radovi. Mi iz Rumenke možemo da budemo zadovolјni i ponosni kako se ovaj deo grada razvija i nadam se da će se to i u narednim godinama nastaviti – rekao je Marko Jovanović.

U poslednje četiri godine u tom naselјu je izgrađeno preko 11 kilometara kanalizacione mreže, završen je prečistač otpadnih voda, izgrađeno je više crpnih stanica, čime je kanalizacijom pokriven najveći deo Rumenke. U toku su aktivnosti na izgradnji kanalizacionog sistema u još nekoliko ulica, nakon čega skoro celo naselјe imati kanalizacionu mrežu u funkciji. Takođe, u dužini od oko 350 metara izgrađen je novi pristupni put do prečistača, kao i javno osvetlјenje na tom potezu, a redovno se vrše radovi na sanaciji udarnih rupa u celom naselјu i posipanje ulica tucanikom. U Rumenki je postavlјena i teretana na otvorenom u Ulici cara Lazara, a izgrađeno je novo dečije igralište u Ulici Sonje Marinković, dok je u vrtiću „Veseli patulјci“ dečije igralište dopunjeno novim rekvizitima.