Dečaci o kojima priča region - napravili azil za kučiće i mačiće, jedini u gradu u kojem žive


Dečaci Bogdan Božić (15) i Nemanja Nedaković (14) iz Modriče upustili su se u neobičan poduhvat - napravili su azil za štence i mačiće, jedini u gradu u kojem žive

Azil, kojeg radije nazivaju privremenim smještajem, nalazi se u napuštenim prostorijama nekadašnjeg Poljoprivrednog dobra Petar Mrkonjić. Od običnih azila njihov se, kažu, razlikuje po brizi i ljubavi koju svakodnevno pružaju životinjama. Na samom prilazu azilu dočekala nas je vesela družina od dvadesetak štenadi i pet mačića. Punih stomaka istrčali su pred ovu dvojicu dječaka ne bi li ih pomazili i poigrali se sa njima. Na najbolji način pokazali su kako psi i mačke mogu da se dobro slažu i igraju zajedno, piše agencija Anadolija.

Bogdan Božić, učenik Srednjoškolskog centra "Jovan Cvijić" u Modriči, objasnio je novinarima da pošto u njihovom gradu ne postoji ni azil ni društvo koje bi se bavilo zaštitom životinja da su se odavno sjetili da naprave azil. Sve je počelo kada su pre dvije i po godine pronašli pet štenaca bačenih pored puta i došli na ideju da ih udome.

"Kada samo uspjeli u tome, to nas je potaklo da i dalje to radimo, da i dalje udomljavamo, a naravno kučića i mačića napuštenih na putu ima mnogo", kaže Bogdan.

Do sada su udomili oko 40 štenadi i 20 mačića. Sve životinje koje pronađu prvo smeste u određenu vrstu karantina kako bi proverili da li imaju parazite ili neku bolest, a kada budu zdravi smeštaju ih sa ostalim psima i mačkama.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO