Dani Vojvodine u Banja Luci


„Dani Vojvodine u Banja Luci“ dobra inicijativa kojom se predstavljaju privredni i turistički potencijali Vojvodine

„Odnosi Republike Srpske i Republike Srbije nikada nisu bili bolji, a to je plod mudrih politika državnih rukovodstava koje uspevaju da odgovore brojnim izazovima i iskušenjima“, poručio je danas potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, prilikom svečanog otvaranja Poslovnog foruma u Banja Luci. Forum se održava u saradnji Privrednih komora Republike Srpske i AP Vojvodine u okviru manifestacije „Dani Vojvodine u Banja Luci“.

Milićević je izjavio da su u celoj Srbiji, pa tako i u Vojvodini, privredne prilike ohrabrujuće. Kako je dalje naveo, industrijska proizvodnja u prvih osam meseci ove godine je, u odnosu na isti period prošle godine, povećana za 6,5 odsto. U isto vreme, vrednost našeg izvoza, uz rast od 19,6 odsto, veća je od 3,6 milijaradi dolara. Broj turista koji je u tom periodu posetio Vojvodinu porastao je za skoro 10 odsto i premašio je 320.000, od čega su gotovo polovina bili stranci. Konačno, broj nezaposlenih lica u Vojvodini je smanjen za 22.569, ili za 14 procenata.

„Iako je privredna saradnja i danas na zavidnom nivou, mnogo je prostora za njeno intenziviranje. Na nama je da pravne okvire maksimalno iskoristimo, te popunimo konkretnim kreativnim rešenjima i oblicima saradnje, čemu je i posvećen današnji skup“, zaključio je Milićević. On je podsetio da su prioritetni projekti rekonstrukcija pruge Šid-Bijeljina, gradnja Fruškogorskog koridora od Novog Sada do Rume, a zatim preko Šapca do Republike Srpske, što će olakšati putne i transportne veze.

Potpredsednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da je Vlada Republike Srpske spremna da se maksimalno angažuje kako bi pomogla privrednicima iz Srpske da snažnije izađu na tržište, te da podrži svaku investiciju koja iz Vojvodine dođe u Republiku Srpsku.
Na Poslovnom forumu koji je okupio brojne privrednike, prezentovani su potencijali i investicioni ambijent u Republici Srpskoj i pokrajini Vojvodini, kao i potencijali Razvojne agencije Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade se, tokom dvodnevne posete Banja Luci, sastao i sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem.

Prilikom susreta je ocenjeno su da su „Dani Vojvodine u Banja Luci“ dobra inicijativa kojom se predstavljaju privredni i turistički potencijali Vojvodine Republici Srpskoj, te odlična prilika za povezivanje privrednika i sklapanje konkretnih poslova.

Potpredsednik Pokrajinske vlade pozvao je gradonačelnika u uzvrtanu posetu Vojvodini kako bi se prezentovali potencijali Banja Luke i Republike Srpske Novom Sadu, posebno u kontekstu predstojećih događaja kada će Novi Sad biti Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture.

Delegacija Pokrajinske vlade posetu nastavlja na manifestaciji „Dani Vojvodine u Banja Luci“ u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine, gde će i tokom narednog dana na Trgu Krajine u Banja Luci, biti predstavljene turističke ponude gradova i opština AP Vojvodine.