Dan mladog portugizera - 16. novembra kod katedrale


Novi Sad će se ovog četvrtka, 16. novembra po deseti put naći na svetskoj mapi gradova koji obeležavaju Dan mladog portugizera

Ceo događaj će upotpuniti sremački tamburaši, folklorni ansambl, izbor najlepše pesme o vinu, koji se organizuje zajedno sa Srpskom čitaonicom iz Iriga, a ove godine po prvi put publika će videti tačku "La emocion del Portugizer" - spoj tango plesa i vina.

Predviđeno je i tradicionalno proglašenje novog viteza vina, a u narednih godinu dana to će biti kompozitor i džez muzičar Jovan Maljoković, kome će titulu predati dosadašnji vitez, vlasnik izdavačke kuće "Prometej" Zoran Kolundžija.

Novosađani će Danu mladog portugizera moći da prisustvuju u četvrtak 16. novembra na početku Zmaj Jovine ulice, kod katedrale. Program počinje u 17h, a po običaju degustacija je besplatna.

Dan mladog portugizera je globalna svetkovina u slavu mladog vina koja je potekla iz Francuske, gde je i nastalo najpoznatije mlado vino, božole. Mlada vina se po pravilu predstavljaju i toče trećeg četvrtka u novembru.

Mačkov podrum je prvi proizvođač mladog vina u Srbiji, koji ga pravi metodom karbonske maceracije. To vino prave od naše autohtone sorte grožđa Portugizer koja je nekada bila vrlo zastupljena na Fruškoj gori. Mlado vino je prvo vino koje se pilo kada krene sezona svatova, slava i praznika, i otuda je dobilo naziv "svatovac".

Inače vinarija Mačkov podrum je porodična vinarija iz Iriga sa zasađenih 30 hektara vinograda na južnim padinama Fruške gore.

izvor: 021.rs, agencije, foto: Vinarija Mačkov podrum

POPULARNO