26.11.2017.

Članovi upravljačkih organa javnih preduzeća biće licencirani


Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović najavio je novi set smernica

na osnovu kojih će članovi upravljačkih organa u javnim preduzećima, čiji je osnivač država biti licencirani, što bi, kako se očekuje, tim preduzećima donelo bolje poslovne rezultate.

Stevanović je kazao da su javna preduzeća u prvoj polovini 2017. ostvarila neto dobitak od 16,3 milijarde dinara, što je za 3,3 milijarde dinara više od planirane dobiti, kazao je Stevanović, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

On je naveo da je zadovoljan rezultatima javnih preduzeća i učinkom vlade u toj oblasti od 2014.

"Nasledili smo 37 javnih preduzeća čiji je osnivač država, a koja su 2014. godinu završila sa minusom od 64 milijarde dinara. To je bio ozbiljan alarm da promenimo situaciju i definišemo nešto čime bi ta javna preduzeća morala da se rukovode kako bi imala bolje bilanse", rekao je Stevanović.

Podsetio je da je za 2015. godinu donet dokument koji je podrazumevao 19 smernica na osnovu kojih će javna preduzeća kreirati programe poslovanja i finansijske planove.

Prema njegovim rečima, takav restriktivniji pristup doprineo je tome da 2015. godina bude završena sa dve milijarde dinara neto dobiti, a već sledeća sa četiri milijarde neto dobiti, iako je u planovima bio projektovan gubitak od 11 milijardi dinara. "Rešili smo da intenziviramo rad. Javna preduzeća imaju obavezu da trogodišnje planove od 2018. do 2020. godine definišu u skladu sa novim i nadogradjenim smernicama", rekao je Stevanović.

Kako je objasnio, Ministarstvo privrede u saradnji sa Svetskom ban kom radi na uvodjenju principa korporativnog upravljanja, što je delimučno već zaživelo. "S druge strane, definišemo se i program smernica na osnovu kojih ćemo licencirati sve one koji će učestvovati u organima upravljanja preduzeća i nadam se da će to dati ozbiljne rezultate", kazao je Stevanović.

izvor: Beta, agencije, foto: Ambro/freedigitalphotos.net

POPULARNO