Cilj 20% zelenih površina u NS: Novo-staro jezero, deponije postaju parkovi, novi park između NN i Detelinare...


Poslednjih godina procenat zelenih površina u Novom Sadu je povećan, te je umesto sa nekadašnjih pet Novi Sad sada pokriven sa devet odsto zelenila

U narednom periodu deponije će biti zamenjene parkovima, kako bismo dostigli evropski standard koji podrazumeva 20 procenata zelenih površina.

Umesto slike jezera prekrivenog muljem, rastinjem i smećem, jedino preostalo jezero u Kameničkom parku je očišćeno i posetioci više uživaju boraveći u tom spoemniku prirode.

"Sledeće godine nas očekuje hortikulturno uređenje dela uz jezero tako i samog jezera i nadamo se da će biti vrlo atraktivno za posetioce", kaže Ivan Nožinić iz JKP "Gradsko zelenilo".

"Takođe ćemo ove godine postavljati kućice za slepe miševe koji su zaštićena vrsta u ovom spomeniku prirode, kao i nove info table a u toku je i izrada studije o zaštiti kulturno istorijskih spomenika kojih zaista ima mnogo na ova 33 hektara", kaže on.

Ono što će učiniti ovaj park pristupačnijim i privlačnijim jeste i uređivanje pešačkih staza i postavljanje rasvete, a u toku je raspisivanje tendera za taj posao.

Osim radova na obnovi najstarijeg i najvećeg novosadskog parka, Gradsko zelenilo zaduženo je i za krčenje samoniklog rastinja i uklanjanje divljih deponija na prostoru između Novog naselja i nove Detelinare, gde će nići novi park.

Nakon pripreme terena, počeće izgradnja parka na 3 i po hektara, gde će biti posađeno i novo zelenilo.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo