Beograd, Novi Sad i Niš: Digitalnim nomadima život u Srbiji sve draži


Pretpostavka je da je većina čula za digitalne nomade

Za one koji nisu čuli, evo sažetog objašnjenja: oni su ljudi koji svoj posao mogu da obavljaju sa bilo koje tačke na svetu; dovoljni su im tek laptop i pouzdan vaj-faj signal.

Iako vole da putuju i "skakuću" s jednog kraja sveta na drugi, digitalni nomadi nisu turisti. Jer, iako u odabranoj zemlji ostaju i po nekoliko meseci, često manje toga "vide“ od turista koji dođu na desetak dana.

Nisu ni "gasterbajteri", jer većina njih u statusu "frilensera“ jednostavno želi da za malo novca vidi što više sveta.

Ima među njima i preduzetnika koji svoj posao obavljaju nezavisno od lokacije i isključivi im je cilj smanjenje troškova života i poslovanja.

E sad, dolazimo do za nas najzanimljivijeg dela. Naime, Srbija (Beograd, Novi Sad i Niš) je na listi nomada sve aktuelnija i atraktivnija.

Ispred nas su prvoplasirana Južna Koreja, zatim "srebrni" Tajvan, a potom slede Emirati, Panama, Estonija, Bugarska, Rumunija i Portugal.

Uglavnom se koplja "lome" oko cene života u nekom gradu ili državi (mi smo, recimo, dobili prilično poena upravo zbog činjenice da mesec dana života u Srbiji košta nekih 850 dolara).

Tu je zatim i bezbednost (i tu smo vrlo solidni), kao i noćni život (nomadima skoro pa miliji od jeftinih cena smeštaja, hrane i pića), brzina interneta (tu bismo mogli da budemo još konkurentniji).

Jedna od pozitivnih stvari koju su ovi moderni putnici izdvojili, u vezi s našom zemljom, jeste i mnogo prostora za pešačenje i šetnju, po njihovoj oceni smo i solidno bezbedno okruženje za žene (ocena 3), nismo rasistički raspoloženi, ali smo zato za prava LGBT populacije od nomada dobili keca k`o vrata.

S obzirom na to da je nam je uvek zanimljivo da vidimo kakva je situacija u regionu, od ostatka bivših jugoslovenskih republika najbolje je plasirana Slovenija na 32. mestu.

Po oceni nomada, kod Slovenaca je internet super, ali su troškovi (preko 1.500 dolara mesečno) već znatno manje prihvatljivi, posebno ako se ima u vidu i prilično slabo ocenjen kvalitet zabave.

Hrvatska je na 42. mestu, a najvišu ocena od nomada je dobila za bezbednost, dok su troškovi (oko 1.400 dolara), kao i zabava već mnogo manje atraktivni putnicima namernicima.

Sledi je Bosna i Hercegovina (59. pozicija na listi nomada), u kojoj je zapravo cena života (1.066 dolara) najatraktivnija, baš kao i kada je reč o 83. mestu Makedonije.

Najgore su prošli Crnogorci (161. mesto), koji su keca od nomada dobili za LGBT slobode, poznavanje stranih jezika, položaj žena, ali i za noćni život i mesta adekvatna za obavljanje posla...

Na začelju ove top-liste našli su se Alžir, Nigerija i Pakistan, prvenstveno zbog osećaja nebezbednosti i lošeg interneta.

izvor: dnevnik.rs, b92.net, agencije, foto: NSinfo