18.11.2017.

86 miliona dolara za navodnjavanje - iz Abu Dabija


Agrarni budžet u narednoj godini biće povećan na 40,8 milijardi dinara, a radiće se i na zakonskom uređenju subvencija za poljoprivredu

Takođe, radiće se na otvaranju laboratorija za kontrolu kvaliteta hrane, ulaganju u prerađivačku industriju i poljoprivrednu proizvodnju po zahtevima tržišta, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Neimović.

Kako se navodi u saopštenju Ekonomskog instituta, organizatora Foruma "Hrana za Evropu", na kojem je govorio Nedimović, ministar je najavio i da će Srbija u martu dobiti laboratoriju za kontrolu bezbednosti hrane kao i superlaboratoriju koja će kontrolisati sve i biti iznad svih postojećih laboratorija.

"Moramo da izmenimo Zakon o podsticajnim sredstvima, posebno deo o stočarstvu, jer smo imali ozbiljnih problema sa trošenjem novca iz budžeta. Cilj je da u narednoj godini pomognemo poljoprivrednim proizvođačima i da radimo na podizanju prerađivačke industrije koja mora biti prilagođena zahtevima tržišta", naglasio je Nedimović.

Ministar je, navodi se u saopštenju Instituta, rekao da će naredne godine biti iskorišćeno 86 miliona dolara za navodnjavanje dobijenih iz Abu Dabija.

On je, kažu, dodao da će u narednih 15 dana biti okončan i konkurs tza subvencionisanu nabaku poljoprivredne mehanizacije, dok je, navode, najavio da će početkom 2018. investitori iz Indije doći u nekadašnji jugoslovenski gigant IMT.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO