Zbog suše veće cene voća i povrća


Letnje suše, osim što su desetkovale prinose kukuruza, soje i šećerne repe, uticale su i na cene voća i povrća

Prema nekim procenama, ukupna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji je zbog elementarnih nepogoda manja za oko 665 miliona dinara u odnosu na prošlogodišnju.

To se odrazilo na cene, pa je tako kilogram kupusa 30 dinara, odnosno za 50 odsto je skuplji nego lane. Krompir, boranija, cvekla i šargarepa su poskupeli za oko 20 odsto.

Za kilogram grožđa sada je potrebno izdvojiti 110 dinara, odnosno za oko 30 dinara više nego prošle godine, dok su jabuke u proseku skuplje za 15 dinara.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da je poskupljenje na pijacama posledica smanjenih prinosa, ali i većih troškova proizvodnje.

"Svakako da je suša uzela danak i kada je u pitanju proizvodnja voća i povrća, a trošilo se i mnogo više resursa, vode i struje, kako bi se proizvodnja održala. Sve to zajedno uticalo je na cenu", objašnjava on.

Od sveg voća najviše je poskupelo koštunjavo, pa su cene veće i za 250 dinara po kilogramu. Tako se kilogram oraha prošle godine mogao kupiti za 650 dinara, a ove godine je 900. Lešnik je koštao 800, dok sadašnja cena iznosi 900 dinara. Jedino što je pojeftinilo u odnosu na prošlu godinu su paprika (šilja) i kornišoni. Paprika je pojeftinila za 40 dinara, pa sada košta 60. Nasuprot tome, kornišoni su se prošle godine kupovali za 110 dinara, a ove godine za 65.

izvor: Kurir, agencije, foto: ilustracija