Zbog pritužbi građana - Nova pravila za ugostiteljske objekte u stambenim zgradama


Novi Sad će u narednom periodu odrediti uslove

pod kojima će ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambenoj zgradi moći da posluju, saznaje 021.rs.

Iako je ovo pitanje već definisano Zakonom o turizmu, lokalna samouprava može bliže da odredi tehničke i druge uslove koji moraju da budu zadovoljeni. Međutim, nije poznato da li će o tome da li neko može da otvori hostel ili pansion u stambenoj zgradi odlučivati kućni savet, kao što je to slučaj u Beogradu.

Grad se na ovu odluku odlučio zbog pritužbi građana koje pristižu na rad ugostiteljskih objekata koji se nalaze u stambenim zgradama. Jedan takav slučaj je i gde se kućni savet protivi tome da u njihovoj zgradi dolaze gosti koji žele da odsednu u pansionu. Građani su se samoinicijativno organizovali i počeli su da se obraćaju inspekcijama, zaštitniku građana, Gradu.

U Gradskoj upravi za privredu navode za 021.rs da je Grad upoznat sa ovim problemima, te da se trenutno pronalazi rešenje.

"Grad Novi Sad će na osnovu odredbi Zakona o turizmu u narednom periodu doneti odluku kojom će se regulisati otvaranje hostela i drugih jedinica za smeštaj domaće radinosti u okviru stambene zgrade. Lokalna samouprava može bliže da uredi tehničke i druge uslove u ugostiteljskom objektu koji se nalazi u stambenoj zgradi, kao i način obavljanja ugostiteljske delatnosti", zaključuju u Gradskoj upravi za privredu.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija, NSinfo

POPULARNO