Zakonska obaveza - Nevakcinisana deca ne mogu u vrtić


Roditelji više neće moći da ostavljaju nevakcinisanu decu u vrtićima jer im pedijatri neće davati potvrde kojim se dokazuje da je dete zdravo za kolektiv

To je prva oštrija mera koju je zdravstveni sistem primenio zbog povećanog rizika od epidemije malih boginja.

Takvo obaveštenje iznenadilo je roditelje koji decu leče na pedijatriji u Domu zdravlja beogradske opštine Stari Grad koja je poznata po malom broju vakcinisane dece.

"Nakon što je do nas došla ta informacija, odlučili smo da u avgustu istaknemo obaveštenje o obaveznoj vakcinaciji. Iako od Gradskog zavoda za javno zdravlje svim domovima zdravlja redovno stižu dopisi da se mora raditi na povećanju procenta vakcinisane dece, neke ustanove nisu istakle obaveštenje, ali smo mi samoinicijativno odlučili da se ozbiljno pozabavimo tim pitanjem. U obaveštenju smo naveli član zakona kako bi se roditelji uverili da to nije nešto što im nameću zdravstvene ustanove, već je to zakonska obaveza", kaže direktorka Doma zdravlja Stari grad Vesna Janjušević.

U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da je za nevakcinisanu decu potrebno da stoji napomena da nisu primili vakcinu.

Kako za Tanjug kažu iz Ministarstva zdravlja, vakcinisanje dece je zakonska obaveza, a potvrda za kolektiv izdaje se zdravoj deci koja mogu biti vakcinisana i nevakcinisana, s tim što za drugu grupu dece mora da postoji napomena da nisu primili vakcinu.

Postoje slučajevi kada deca u slučaju medicinske kontradikcije ne mogu primiti vakcinu, kažu u ministarstvu i dodaju da je cilj da se u "datim trenutnim okolnostima može pratiti koja su deca vakcinisana, a koja ne".

"Interes sistema u totalu je da se prati obuhvat vakcinacije zbog mogućnosti i opasnosti epidemije, za šta za sada ne postoji opasnost, jer je situacija pod kontrolom i svakodnevno se prati", kažu iz ministarstva.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti definiše da je za boravak dece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja neophodno ispuniti uslove imunizacije, "osim u slučaju postojanja medicinske kontradikcije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije".

Kako se navodi u istom zakonu, imunizacija je obavezna za: lica određenog uzrasta protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubele, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

izvor: Tanjug, N1, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO