17.10.2017.

Vetropark u Vojvodini - Najveći projekat te vrste u Evropi, otvaranje 400 radnih mesta tokom izgradnje


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je potpisivanju kreditne linije za izgradnju vetroparka u Čibuku, površine 37 kvadratnih kilometara

najvećeg komercijalnog projekta u oblasti energije vetra u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Vetropark snage 158 MW (megavata) koji će se sastojati od 57 turbina i proizvoditi do 457 GWh električne energije godišnje, čiji završetak se planira do kraja 2018. godine, biće najveći komercijalni projekat u oblasti energije vetra u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Od projekta, navedeno je u saopštenju kabineta predsednika Srbije, se očekuje da će dovesti električnu energiju u oko 113.000 domaćinstava i da će smanjiti emisiju gasova za više od 370 hiljada tona ugljen dioksida godišnje.

Vetropark Čibuk 1 doprineće otvaranju 400 radnih mesta tokom izgradnje, kao i izgradnju 50 kilometara novih puteva.

Kreditna linija potpisana je između kompanije Vetroelektrane Balkana D.O.O Beograd i Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), precizirano je u saopštenju.


Antić: Izuzetan događaj za budućnost našeg energetskog sektora

Vetropark u Čibuku je najveći projekat te vrste u Evropi i najveća pojedinačna privatna investicija u Srbiju, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić nakon današnjeg potpisivanja ugovora o finansiranju vetroparka sa kompanijom iz Ujednjenih Arapskih Emirata.

"Reč je o velikom projektu za Banat i za Srbiju, o vetroparku snage 158 megavata što je otprilike 32 procenata ukupnih naših projekata iz energije vetra. Dobili smo projekat koji garantuje da će Srbija do 2020. godine povećati učešće obnovljivih izvora energije na 27 odsto naše ukupne potrošnje", rekao je Antić.

Za ministra potpisivanje ugovora predstavlja izuzetan događaj za budućnost našeg energetskog sektora i dokaz da je Srbija, kako je naveo, napravila tehnološki iskorak i da ulazi u korak sa razvijenim državama Zapadne Evrope u kojima su ovakvi događaji prisutni decenijama.

"Vlada Srbije je napravila pionirske korake kad su u pitanju obnovljivi izvori, stigli smo do nekih stotinak megavata iz svih izvora", rekao je ministar.

Antić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji mu je, kako je rekao, pružio podršku kao ministru da ovakvi projekti zažive i da dobiju širu društvenu podršku.

"Verujem da sa ovim projektom naš energetski sektor i naša energetska budućnost dobijaju potpuno novu dimenziju i da možemo slobodno da kažemo da smo obezbedili energetsku budućnost Srbije", smatra ministar.

Antić je dodao da je reč je o projektu koji je razvila kompanija "Masdar" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja se bavi novim energijama.

"To je još jedan dokaz izuzetnih odnosa Srbije i Emirata koji su posledica izuzetnog odnosa koji postoji među liderima naših zemalja. Uspeli smo da dobre političke odnose pretočimo u jedan značajan projekat", naznačio je Antić.

Ministar se zahvalio partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su, kako je rekao, razvojem ovog projekta pokazali koliko veruju u Srbiju kao i to da je Srbija postala sigurna tačka u Evropi za investiranje.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO