Veliko interesovanje za IT prekvalifikacije - za 900 mesta 4.000 prijava


Tržištu Srbije u ovom trenutku neophodno je još između 15.000 i 20.000 novih IT stručnjaka

u toku je drugi krug prekvalifikacija za 900 polaznika različitih IT kurseva, a za taj broj mesta već je stiglo 4.000 prijava, izjavio je danas direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Konkurs koji je organizovala vladina Kancelarija za IT i eUpravu traje do 5. novembra, a pravo prijave imaju svi oni koji nisu u IT sektoru, nisu nikada završili IT fakultete, a punoletni su.

U prvom krugu prekvalifikacija, kaže Jovanović za Tanjug, bilo je mesta za 100 ljudi i taj prvi krug, ističe, pokazao je odlične rezultate, jer je od tih 100 prijavljenih kandidata, čak 94 je uspešno završilo kurseve i obuke, da bi se skoro 70 odsto njih već našlo na različitim praksama u IT kućama i to, smatra Jovanović, znači da je zainteresovanost privrede za IT stručnjake veoma velika.

"Naši podaci pokazuju da u Srbiji u IT kompanijama imamo oko 45.000 zaposlenih i da je u ovom trenutku na tržištu neophodno još između 15.000 i 20.000 novih IT stručnjaka", rekao je Jovanović i dodao da su zbog toga prekvalifikacije bitne, jer se tu nude veoma dobri kursevi, u trajanju do šest meseci.

U tim kursevima kandidati će moći da odslušaju oko 250 sati kvalitetne nastave iz oblasti programiranja i da imaju oko 160 sati prakse i to će, objašnjava Jovanović, biti kursevi koji se odnose na "java" programski jezik, "javaskript","php", "dotnet", "c", i tako dalje.

Budući da ima skoro pet puta više zainteresovanih, Jovanović kaže da će se prvo organizovati testiranje putem interneta, gde nije potrebno nikakvo IT znanje, već su u pitanju testovi iz logike, na osnovu kojih će se broj zainteresovanih spustiti na 2.000, nakon čega će uslediti drugi krug testiranja, gde će kandidati moći da izaberu jedan od tih kurseva i tada će se doći do cifre od 900.

izvor: Tanjug, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO