14.10.2017.

Velika zainteresovanost kineskih pokrajina za intenziviranje saradnje sa Vojvodinom


Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, boravio je protekle nedelje u poseti NR Kini

sa predstavnicima asocijacija kineskih privrednika u Republici Srbiji i AP Vojvodini i Asocijacije građana grada Lišui Pokrajine Džeđang u Republici Srbiji, gde su upriličeni susreti sa predstavnicima javnog, privatnog i civilnog sektora Pokrajine Džeđang, njenih gradova Handzou, Ningbo i Lišui sa okrugom Jinjun, kao i Pokrajine Đangsu i grada Nantong, kao i zasebne kinesku pokrajine - grada Šangaj.

Potpredsednik Đoković se prilikom posete gradu Handzou, glavnom gradu Pokrajine Džeđang, sastao sa viceguvernerkom Pokrajine Džeđang, Lijang Liming i direktorima odseka za privredu, turizam, spoljne poslove i međunarodnu saradnju, međusobno se upoznavši sa osobenostima pokrajina Džeđang i Vojvodina, a razgovarali su i o potencijalima Vojvodine za investicije privrednika ove kineske pokrajine.

U toku boravka u NR Kini, Đoković se sastao i sa gradonačelnicom Jinjun okruga, grada Lišui, Pokrajine Džeđang, Jibo Li, gradonačelnikom grada Lišui, Džu Čenom i generalnim sekretarom Komunističke partije u Pokrajini Džeđang, Li Veiningom. Organizovan je i susret sa rukovodstvom centralnog gradskog distrikta, Čongčuan distrikt grada Nantong, koje predstavlja staro gradsko jezgro.

U gradu Ningbo je razgovarao sa direktorom slobodne zone, odnosno direktorom Biroa za trgovinsku saradnju Administrativnog komiteta slobodne zone, utvrdivši da je sama luka Ningbo geostrateški i politički veoma značajna za Kinu, jer je smatraju početnom tačkom modernog ,,Puta svile“, što je i sam nekada predstavljao, tako da se skoro čitav spoljnotrgovinski promet Srbije i Kine obavlja preko ove luke. Potpredsednik je ovom prilikom obišao i Centar za trgovinu i veleprodaju uvezenih roba - ICTM, koji upravlja lanem od 40 maloprodajnih centara u NR Kini i koji koordinira sajamske manifestacije i stalne izložbene paviljone šesnaest zemalja centralne i istočne Evrope, za koje je formirana stalna postavka u okviru jedinstvenog paviljona sa centralnom pozicijom u Centru.

Takođe, u gradu Handzou posetio je Departman za trgovinu Pokrajine Džeđang, i sastao sa predstavnicima Centra za promociju međunarodnih investicija Pokrajine Džeđang, kao i sa sekretarom partije Federacije povratnika prekomorskih Kineza Pokrajine Džeđang, Čen Guorongom.

U pogledu obrazovnih ustanova Đoković je posetio Univerzitet Pokrajine Džeđang za poljoprivredu i šumarstvo u gradu Handzou gde se sastao sa rektorom prof. dr Jibin Jing. Ovaj Univerzitet broji šesnaest fakulteta sa oko 30.000 studenata, a značajno je da je pobratimljen sa Univerzitetom u Novom Sadu i nosilac je projekta Konfucijevog instituta na Filozofskom fakultetu. Ovom prilikom su se razmenila iskustva, kao i informacije o mogućnostima produbljivanja saradnje sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, sa kojim se već razmatra i realizuje nekoliko konkretnih projekata. Pored toga, Đoković je bio počasni gost i Škole za učenje stranih jezika Lian du distrikta Lian du ove pokrajine, jedne od najvećih privatnih obrazovnih ustanova.

U toku posete, realizovan je i sastanak potpredsednika Đokovića sa potpredsednikom Kineske političke konsultativne narodne konferencije komiteta grada Nantong, Ma Ksiao Pingom, čiji se rezultati ogledaju u obostranoj spremnosti da se pruži podrška za proširenje saradnje dve pokrajine, počevši od gradskog nivoa.

Prilikom susreta sa zvaničnicima dve kineske pokrajine, potpredsednik Đoković ih je upoznao sa geografskim, demografskim i privrednim pojedinostima AP Vojvodine, i bio učesnik i počasni gost nekoliko međunarodnih konferencija, koje su okupile nekoliko hiljada ljudi, prevashodno iz diplomatsko-konzularnih predstavništava širom sveta.

Potpredsednik Đoković je upoznat sa činjenicom da 5.500 Kineza živi i radi na teritoriji Republike Srbije, od čega je 4.500 državljana kineske Pokrajine Džeđang, dok je od tog broja čak 4.000 iz grada Lišui. Pokrajina Džeđang je formalno treća najrazvijenija pokrajina u NR Kini, sa 56 miliona stanovnika i 800 milijardi dolara bruto društvenog proizvoda, a nezvanično jeste i najperspektivnija kineska pokrajina, dok je Pokrajina Đangsu jedna od vodećih u ekonomskom razvoju i jedna je od tri najrazvijenije pokrajine u Kini, pored pokrajina Guangdong i Džeđang.

POPULARNO