Učenici će za svoj rad dobijati manje od minimalca - 91 dinar po satu


Naknada koju će učenici dobijati za rad u preduzećima biće 70 odsto minimalne zarade bez doprinosa, stoji u konačnom Nacrtu zakona o dualnom obrazovanju

Tekst nacrta koji uskoro treba da se nađe pred Skupštinom Srbije izmenjen je u odnosu na prvobitni nacrt, a koji je predviđao da đaci srednjih stručnih škola rade za poslodavce do osam sati dnevno i "zarađuju" minimum 65 dinara po satu za produktivan rad.

Konačnim nacrtom predviđeno je da srednjoškolci za "učenje kroz rad" rade najviše šest sati dnevno, i da primaju najmanje 70 odsto minimalne zarade ili 91 dinar po satu. U prvobitnom nacrtu pisalo je da će se naknada isplaćivati samo za "produktivan" rad. Nakon kritika koju su Radnik.rs i druge organizacije uputile Ministarstvu zbog velike mogućnosti zloupotrebe termina "produktivan rad", ovaj uslov je izbačen iz nacrta zakona.

Prema rečima pomoćnice ministra prosvete Gabrijele Grujić, ova naknada predstavlja neku vrstu stimulacije za učenike da "uče kroz rad", ali to nije zarada. Zbog čega učenici za svoj rad primaju nižu naknadu od minimalca?

"Nije normalno da dete bude isto plaćeno kao radnik koji zna da radi i treba da obučava đaka", navodi Grujić za radnik.rs. Ipak, đaci i kada bi primali višu naknadu za svoj rad, ne koštaju poslodavca isto kao i radnici jer im se ne uplaćuju doprinosi. Osim toga, ako se pretpostavlja da radnici imaju minimalne plate, šta mogu očekivati đaci kada završe obuku i počnu sami da rade?

Grujić se ne slaže sa kritikama koje kažu da će učenici srednjih stručnih škola zbog dualnog obrazovanja biti jeftina radna snaga.

"Dualno obrazovanje se uvodi da bi prestala da se stvara jeftina radna snaga jer trenutno dobijamo svršene srednjoškolce koji nemaju nikakvog savremenog niti praktičnog znanja, dok će dualnim obrazovanjem steći moderno i primenljivo znanje koje će poslodavci ceniti", tvrdi ona.

izvor: radnik.rs, foto: nenetus/freedigitalphotos.net