U školama u Novom Sadu kuhinje sve popularnije


Iako školsku kuhinju nemaju sve osmoletke u Novom Sadu, direktor OŠ „Đura Daničić” Obrad Ostojić kaže da je upravo to jedna od pogodnosti

zbog koje se roditelji sve češće opredeljuju da decu upišu i u produženi boravak. U školi kojom on rukovodi kuhinja postoji već tridesetak godina, a svaki dan se ostavlja uzorak za inspekciju, što je, kaže, obaveza svih škola.

„Osim toga, postoje i vanredne kontrole, koje, pored ispravnosti i kvaliteta hrane, kontrolišu i uslove u samoj kuhinji“, kaže Ostojić, koji se pohvalio da u toj kuhinji do sada nije bilo problema s hranom.

„Na početku svake školske godine raspisujemo javnu nabavku za snabdevača koji će svako jutro dostavljati svežu hranu, a kuvarica nam svakodnevno sastavlja spisak potrepština.“, prenosi Dnevnik.

Pravo na doručak, užinu i ručak imaju sva deca koja pohađaju produženi boravak, u koji mogu da se upišu samo učenici prvog i drugog razreda – u toj školi oko 85. U kuhinji se sprema i užina za više od 300 učenika iz redovne nastave, koja košta 1.020 dinara mesečno, dok je cena boravka 2.660 dinara. Ostojić dodaje da je pravilo da roditelji ne plaćaju za one dane kada dete zbog bolesti izostane iz škole.

„Jelovnik sastavlja posebna komisija koja se sastaje na početku školske godine. Tu se vodi računa o svim faktorima, o tome koliko košta jedan obrok, koje će se namirnice koristiti... Na meniju za ručak su kuvana jela: pasulj, makarone sa sirom, pohovano meso, paprikaš, đuveč...“

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO