U Novom Sadu: Psihološko savetovalište za mlade dostupno svima - i na društvenim mrežama


Psihološko savetovalište za mlade, pri Novosadskom humanitarnom centru, zapravo je dostupno svim uzrastima, i to od 2008. godine na Bulevaru vojvode Stepe 1, ali i na društvenim mrežama

Otkako su „Fejsbuk” i „Tviter” sve popularniji, tako je i Savetovalište počelo da ih koristi u svoje svrhe, dok je putem imejla omogućena komunikacija od samog početka, a „Skajp” je najmlađi član. Međutim, novina je da volonteri psiholozi, koji vode te psihoterapije, konačno imaju priliku da to rade uz superviziju, zahvaljujući finansijskoj podršci Gradske uprave za sport i omladinu, odnosno Kancelarije za mlade.

„Značajno nam je to što smo uspeli da radimo bez participacije“, objašnjava koordinatorka volontera Dobrila Marković iz NSHC-a, navodeći da svi koji imaju između 15 i 30 godina ne moraju da plaćaju simboličnu participaciju od 300 dinara.

„Kada nemamo projekat, imamo participaciju, s tim što i tu izlazimo u susret tako što klijentima ako su nezaposleni ili u teškoj materijalnoj situaciji, kažemo da nam to naglase i oslobađamo ih participacije. Tih 300 dinara smo uveli jer moramo od nečega da plaćamo struju i prostor, tako da taj novac ide u te svrhe, a sve ostalo je volonterski rad organizacije i volontera psihologa.“

Volonteri, osim što svake nedelje rade s po tri klijenta te tako prikupe tri sata, imaju i edukaciju u psihoterapiji, a sad će, uz superviziju, moći i da poboljšaju svoj rad, što im je najvažniji benefit jer bi inače morali sami da obezbede i plate iskusnijeg psihoterapeuta koji bi nadgledao njihov rad.

Ukoliko se terapija odvija preko društvenih mreža, klijent ima opciju da uplati participaciju na račun nakon svake seanse ili nakon seta od deset seansi. Pokazivanje uplatnice volonteru psihologu nije nužno jer NSHC radi po principu poverenja. Svakako je reč o vrsti donacije, a ne o obavezi.

„Više klijenata dolazi nam lično jer smo prisutniji na lokalu“, kaže Dobrila za Dnevnik.

Radno vreme Psihološkog savetovališta za mlade je praktično 24 sata. Kadgod da nazovete broj 063/69-46-77, uvek će vam se neko javiti. Takođe, volonteri su konstantno dostupni i preko „Vajbera”, imejla (savetovaliste.nshc@gmail.com), „Fejsbuka” i „Skajpa”. Kako Dobrila kaže – stalno su onlajn.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, Ambro/freedigitalphotos.net