05.10.2017.

Sve više gojaznih osnovaca - brza hrana za užinu


Čips, grickalice, sendviči, brza hrana i gazirani napici mogu se videti u rukama gotovo svakog osnovca tokom velikog odmora

Iz godine u godinu raste broj dece osnovnoškolskog uzrasta koja imaju višak kilograma, a uzroci za to su nepravilna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti. Prema rečima stručnjaka, uzrok problema treba tražiti u porodici, koja ne prenosi deci pravi model ishrane i zdravog života.

Prema podacima Saveza za školski sport u Novom Sadu, sve je više gojazne dece, koja nemaju kondiciju u skladu sa svojim uzrastom. Iako imaju mogućnost da jedu zdravu hranu u školama, novosadski osnovci radije kupuju brzu hranu.

Čips, grickalice, sendviči, brza hrana i gazirani napici mogu se videti u rukama gotovo svakog osnovca tokom velikog odmora. Iako se u školama trude da edukuju decu o važnosti zdrave ishrane, osnovci ne odustaju od omiljene hrane.

"Što se tiče ishrane dece u školi, tu je šarena situacija, jer nemamo poseban uticaj na to čime će se dete hraniti dok je u školi. Ono što mi stalno radimo, razgovaramo sa decom, trudimo se da im kažemo da čips, razne grickalice, sendviči ti sa belim hlebom, ne bi trebalo da budu njihov izbor, kao ni gazirani napici, kaže predsednica Aktiva direktora osnovnih škola Jasmina Pastonjicki, prenosi RTV.

Da deci nedostaje fizička aktivnost i da je sve veći broj gojazne dece saglasili su se i Novosađani.

Na mesečnom nivou, užina u školi košta 1.030 dinara, dok je ishrana u produženom boravku, koji uključuje doručak, užinu i ručak 2.600 dinara. Količina novca, koji deca potroše mesečno na brzu hranu, sigurno prevazilazi navedene sume.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO