03.10.2017.

"Stan" traži privatnog partnera


JKP "Stan" raspisao je međunarodni oglas kojim traži privatnog partnera, kako bi se spasao od stečaja

U oglasu koji je otvoren do 23. novembra, traži se privatni partner koji je spreman da izmiri dugovanja te firme prema poveriocima i radnicima od preko 500 miliona dinara i omogući da ovo preduzeće funkcioniše u narednih deset godina. Očekuje se i da privatni partner prihvati 138 radnika sadašnjeg JKP "Stan". Privatni partner će imati i obavezu da prilikom osnivanja novog preduzeća, u kojem će imati 70 odsto udela, a Grad 30 odsto udela (Novi Sad kao posebno pravno lice 15 odsto, a JKP "Stan" takođe kao posebno pravno lice 15 odsto) uloži kao osnivački kapital 162 miliona dinara, što će poslužiti za isplate potraživanja prema radnicima.

Osim osnivačkog kapitala, što je uobičajen zahtev, ne traže se posebna ulaganja u preduzeće, osim da se svake godine uloži pet odsto ukupne knjigovodstvene vrednosti osnovnih sredstava na početku svake poslovne godine.

U konkursnoj dokumentaciji se navodi i da će se novo preduzeće zvati "Stan NS".

Ugovor se potpisuje na 10 godina, a Grad se obavezuje da će za to vreme omogućiti da "Stan NS" i dalje naplaćuje dimničarinu koja mesečno iznosi preko 11 miliona dinara, kao i da uzima prihode od održavanja javne rasvete, što je na godišnjem nivou oko 40 miliona dinara.

S druge strane, kada je u pitanju održavanje zgrada, nije sigurno da će novo preduzeće to raditi jer skupštine stanara neće imati obavezu da produže ugovore. Ukoliko bi se zadržao sadašnji broj od preko 900 zgrada, prihodi bi bili oko devet miliona dinara mesečno, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO