Srbija na divljim deponijama - potpuni proces reciklaže u zemlji ne postoji nigde


U većini slučajeva divlje deponije se nalaze u seoskim sredinama

U Srbiji postoji 3.500 divljih, a samo 10 sanitarnih deponija, izgrađenih po EU standardima. Ekolozi tvrde da će ekološki propisi za Srbiju na putu ka EU biti veći problem i od Kosova...Nadležni kažu - rešenje problema do 2028. godine

Nimalo ružičasta situacija u Srbiji po pitanju odlaganja otpada i reciklaže. Decenijama se o ovom problemu priča, ali koraci ka rešenju su spori. Najava da će u Beogradu za godinu dana početi izgranja sanitarne deponije u Vinči i činjenica da se krenulo sa mrtve tačke i od 2002. godine do danas u zemlji sagradilo 10 pravih deponija, uliva nadu da se krećemo napred.

Sa druge strane - divljih deponija (zapravo smetlišta) je čak 3.500, a na njih se, van kontrole opštinskih javnih komunalnih preduzeća, baca oko 40 odsto komunalnog otpada u Srbiji, kažu za Mondo u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Uz sve to, potpuni proces reciklaže u zemlji ne postoji nigde! Taj potpuni, zaokruženi proces reciklaže podrazumeva sakupljanje otpada, separaciju i sortiranje, pa korišćenje onog što može da se reciklira, a ono što ne može završi ili u spalionici ili na deponiji, ali naravno, ne divljoj.

"U većini slučajeva divlje deponije se nalaze u seoskim sredinama i posledica su, u prvom redu, nedostatka sredstava za proširenje sistema sakupljanja otpada, ali i loše organizacije upravljanja otpadom na lokalnom nivou", navode iz Ministarstva, koje ističe da su za otpad na svojoj teritoriji nadležne upravo opštine, odnosno lokalne zajednice, prenosi Mondo.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO