22.10.2017.

Roditeljski dodatak 100.000 dinara na 24 rate - ako Skupština Srbije tako odluči


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da ministarstvo radi na kreiranju socijalnih karata
po uzoru na evropske zemlje i najavljuje uvođenje mobilnog inspektora za borbu protiv rada "na crno".

On je u intervjuu za današnju "Politiku" kazao da će "kreiranjem registra socijalnih osiguranika i socijalnih karata država imati uvid i kontrolu u sve prihode, ali i mogućnost da finansijsku pomoć pravednije raspodeljuje onima koji na to imaju pravo", kao i da je njegova želja da "država sve informacije ima na jednom mestu i da se svaka promena po automatizmu evidentira".

"A to za građane znači da više neće morati da obilaze po 15 šaltera da bi ostvarili neko pravo iz oblasti socijalne zaštite - na dečji dodatak, recimo. Mi radimo sve da u tome u što skorije vreme i uspemo. Država mora da spreči zloupotrebu, ali i da urgentno pruži pomoć kada je potrebna", rekao je Đorđević.

Na konstataciju da podaci govore da je oko 700.000 osoba nezaposleno, da nezaposlenost najviše pogađa mlade i da se procenjuje da svake godine oko 20.000 osoba odlazi iz Srbije "trbuhom za kruhom", mladih od kojih se očekuje da popravljaju natalitetnu sliku nacije, Đorđević je naveo da se, prema podacima Ankete o radnoj snazi za drugi kvartal 2017, anketna stopa nezaposlenosti znatno smanjuje i sada iznosi 11,8 odsto.

Na konstataciju da je najavio povećanje roditeljskog dodatka za prvo dete sa 39.000 na 100.000 dinara i pitanje da li će on biti isplaćivan odjednom, kao što je do sada bilo, ili na rate, ministar je kazao da će "biti isplaćivan od januara u 24 rate - ako Skupština Srbije tako odluči".

"Mi želimo da ti dodaci budu u skladu sa mogućnostima države i verujemo da će država biti u prilici da daje sve više i brže reaguje na urgentne situacije načinom isplate. Promena jednog dinara obevezuje nas da menjamo zakone i idemo u skupštinu. Ostali iznosi - za drugo, treće i četvrto dete ostaće isti", rekao je Djordjević.

izvor: Tanjug, Politika, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO