Putovali 22 sata vozom od Budimpešte do Beograda


Oko 40 putnika iz Srbije, većinom iz Beograda i Novog Sada, koji su u nedelju u 11.50h krenuli vozom iz Budimpešte, umesto 8 sati, putovalo je do Beograda čak 22 sata
od kojih su više od 14 časova bili bez mogućnosti da se ugreju i kupe vodu i hranu.

Aleksandra B. iz Beograda za Blic kaže da je to što su doživeli strašno i da je među ljudima ostavljenim u sred noći u stranoj zemlji, bez ikakve mogućnosti povratka, osim da su krenuli peške, bilo i majki sa decom, a niko od nadležnih u Srbiji ništa nije preduzeo da im se pomogne.

- Voz je krenuo u 11.50h iz Budimpešte i posle 25 pređenih kilometara i sat vremena putovanja smo stali. Stajali smo oko četiri sata i dobili objašnjenje da nema struje u celom tom regionu zbog nevremena. Onda su po nas poslali autobus. Ne znam kako su mislili da putnike iz pet vagona smeste u samo jedno vozilo. U njega su ušli putnici iz Mađarske, a mi smo ostali da čekamo sve dok po nas nije došao voz koji nas je odvezao do granice - priča Aleksandra.

Voz je do granice stigao oko 20 časova.

- Tu smo svakih sat vremena dobijali nove, drugačije i lažne informacije. Rekli su da voz kreće po nas iz Beograda, pominjali su voz "Ivo Andrić" i da stiže za sat i po, ali se taj voz nikada nije pojavio. Oko 22 sata je došao voz za koji su rekli da je za Srbiju i da pređemo u njega, ali ni to nije bilo tačno i još tri ili četiri puta su nas premeštali iz voza u voz - ogorčena je Aleksandra.

Ona dodaje da je neko od putnika kontaktirao nadležne u Srbiji i da su tada jedino saznali da voz kojim su dovezeni nije mogao da nastavi put za Srbiju jer nije međunarodni. Putnici su zatim očekivali voz koji iz Budimpešte za Beograd kreće u 22.10h i koji je na granici trebalo da bude oko pola dva. Međutim, oko tri sata ujutru rečeno im da taj voz uopšte nije krenuo iz Budimpešte.

- Tek oko tri sata ujutru po nas dolazi voz koji je granicu prešao u 3.45h. Pošto je to bila vanredna linija voz je išao sporo, propuštao je druge, a u njemu je bilo hladno. To su naši, srpski vozovi. Dugo nisam putovala, bolje da ni sada nisam, ali posle svega što sam doživela sigurno neću više - priča Aleksandra.

U Beograd su stigli oko 8.30, 22 sata od polaska iz Budimpešte. U vozu je bio i Nikola Z. iz Beograda.

- Svo vreme je bila prisutna i mađarska policija koja uopšte nije znala kako smo tu završili i šta se dogodilo. U međuvremenu su ljudi u Beogradu zvali beogradsku Železničku stanicu i na informacijama su im rekli da taj voz kasni 220 minuta. Na drugi poziv je rečeno da se voz pokvario i da ne znaju kako će se putnici vratiti i šta će biti sa njima - kaže Nikola za Blic.

Srbijavoz: Krivo je nevreme

- Prema prvim informacijama koje sam dobio jutros, do ove situacije je došlo zbog nevremena, zbog kojeg su u Mađarskoj imali ozbiljnih problema. Tražićemo i izveštaje. Imali smo raznorazne ideje kako da rešimo situaciju, međutim, ne možemo da reagujemo na teritoriji strane države - kaže za ovaj list Zoran Stevanović, pomoćnik generalnog direktora "Srbija voza", dodajući da je voz "zajednički".

izvor: blic.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija