07.10.2017.

Protokol prvi korak u izgradnji dve važne saobraćajnice: Novi Sad-Zrenajnin i Zrenjanin-Borča


Protokol predstavlja prvi korak u izgradnji dve važne saobraćajnice za Banat i Vojvodinu

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i Mirović, potpisali su Protokol o saradnji na izradi planske i tehničke dokumentacije za projekte Novi Sad-Zrenjanin i Zrenjanin-Borča.

Protokol predstavlja prvi korak u izgradnji dve važne saobraćajnice za Banat i Vojvodinu, koje će omogućiti da Novi Sad, Beograd i Zrenjanin budu još bolje povezani, saopšteno je iz kabineta ministarke Mihajlović.

Za prvu saobraćajnicu radiće se idejni projekat sa studijom opravdanosti za izgradnju još dve trake u postojećoj regulaciji državnog puta IB reda br. 12, na deonici Novi Sad-Zrenjanin.

Za drugi projekat predviđena je izrada prostornog plana područja posebne namene i idejnog projekta sa studijom opravdanosti izgradnje državnog puta I B reda broj 13, za deonicu Zrenjanin-Borča.

Izrada planske i tehničke dokumentacije finansiraće se iz republičkog i pokrajinskog budžeta, u iznosu od po 50 odsto.

Potpisivanjem protokola realizovan je dogovor potpredsednice vlade i pokrajinskog premijera iz februara o zajedničkoj pripremi tehničke dokumentacije za ove dve deonice, kako bi projekti Zrenjanin-Borča i Novi Sad-Zrenjanin bili spremni za realizaciju kad se završe aktuelni radovi na Koridoru 10 i Koridoru 11.

Ukupna vrednost infrastrukturnih projekata koji se realizuju u Vojvodini u 2017. i 2018. godini iznosi oko 1,2 milijarde evra, a radi bolje koordinacije republike i pokrajine u februaru 2017. formirana je zajednička Radna grupa za praćenje realizacije infrastrukturnih projekata na teritoriji AP Vojvodine, stoji u saopštenju.

foto: ilustracija

POPULARNO