Projekti vlada Vojvodine i Srbije: U roku završiti Naučno-tehnološki park, zgradu RTV, Narodni muzej...


"Očekujem mnogo drugačiji i Novi Sad, i Vojvodinu i Srbiju tokom sledeće godine. to su jako značajni projekti za modernizaciju cele zemlje", podvukla je predsednica vlade Srbije

U fokusu vlada Srbije i AP Vojvodine svakako su završavanje započetih projekata, kao i sistemi za navodnjavanje, izjavila je predsednica vlade Srbije Ana Brnabić.

"U sistemima za navodnjavanje, nažalost, Srbija sramotno kasni i drago mi je što smo konačno uspeli da pokrenemo 14 projekata sistema za navodnjavanje. Neverovatno je, nedopustivo i neodgovorno da smo do sada imali samo tri odsto poljoprivrednog zemljišta pokrivenog sistemom za navodnjavanje", rekla je Brnabić novinarima posle zajedničke sednice vlada Srbije i AP Vojvodine.

Prema njenim rečima, sa time se suočavala i prethodna, kao i ova vlada i to je, podvlači, u fokusu.

"Prvenstveno se moraju u roku završavati projekti koji su započeti. Mislim da je to jako važno i da to nije bila praksa u Srbiji pre tri ili četiri godine. Moramo da nastavimo da radimo na taj način. Dakle, sve ovo što je započeto, i zgrada RTV, i Narodni muzej u Subotici, Naučno-tehnološki inovacioni park, to mora da se završava", rekla je Brnabić.

Ti projekti, podvlači premijerka, ne mogu se rastezati, jer se moraju završiti kako bi se oslobodila sredstva da se ide dalje na druge projekte.

Predsednica srpske vlade rekla je da se na zajedničkoj sednici razgovaralo i o posebno važnim projektima, koji su na vrhu liste prioriteta, a to su infrastrukturni projekti, poput rekonstrukcije državnog puta Novi Sad - Zrenjanin, te rehabilitacije državnog puta Zrenjanin - Beograd.

"Zatim, projekat izgradnje Naučno-tehnološkog inovacionog parka u Novom Sadu, od 29.000 kvadratnih metara započet je u oktobru prošle godine. Očekujemo da taj park bude jedna od najboljih takvih institucija u jugoistočnoj Evropi i ozbiljno radimo na njemu", rekla je Brnabić.

Kao važan projekat, izdvojila je i institut Biosens u Novom Sadu, koji je, ocenjuje, centar digitalizacije u poljoprivredi ne samo za Vojvodinu i Srbiju, već i za Evropu, a podvlači da će se zajedno uložiti 14 miliona evra za izgradnju nove zgrade za taj institut, dok će se gradnja započeti naredne godine.

"Očekujem mnogo drugačiji i Novi Sad, i Vojvodinu i Srbiju tokom sledeće godine. to su jako značajni projekti za modernizaciju cele zemlje", podvukla je predsednica vlade Srbije.

Od dve vlade se, kaže Brnabić, očekuje i ublažavanje posledica od suše, što je takođe vrlo važno, ali predsednica vlade ne bi rekla da je to fokus, već deo tekućih aktivnosti, koje se moraju što pre završiti.

Ona smatra i da je od nacionalnog značaja da se Srbija pokaže 2019. godine, kada će Novi Sad biti omladinska prestonica Evrope, te da svi moraju zajedno da pomognu Novom Sadu, da se to "izgura najbolje što može".

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović smatra da se drugom zajedničkom sednicom dve vlade u političkom smislu pokazuje kontinuitet zajedničke politike, a ističe da zajednička politika nema alternativu.

"Deo javnosti nije na to navikao, predugo je trajala politika konflikata na relaciji vlada Srbije-Pokrajinska vlada i deo javnosti nije očekivao saradnju", kazao je on.

"Alternativa bi bila vezana za stare crne slike promašenih investicija, nezavršenih projekata, besciljnih sukoba, koji nemaju samo vezu sa istim ili sličnim političkim i partijskim pripadnostima, već, pre svega, imaju veze sa svešću da smo tu zbog građana, zbog velikih projekata, korisnih stvari koje za njih možemo uraditi. I to možemo uraditi upravo na ovaj način", rekao je Mirović.

Prva zajednička sednica dve vlade bila je 22. oktobra prošle godine.

foto: piu.rs