Predlog Gradu da izdaju lokale koji su prazni duže od šest meseci - za 1 dinar


Lokali sa katancima i natpisima "Zatvoreno'' i "Izdaje se'' slika su koja se viđa kako u centru, tako i u drugim delovima grada

Razlog za to je slaba kupovna moć, visoke cene zakupa i velika konkurentnost na tržištu, kažu u Društvu trgovaca.

Oni su u više navrata predlagali Gradu da lokale koji su u njihovom vlasništvu, a koji su prazni duže od šest meseci, izdaju za jedan dinar. Jer, kako kažu, sve je bolje od toga da su prazni.

Sa druge strane, uprkos tome što lako mogu da koriguju cene, vlasnici lokala to ne čine pa se najamnine na atraktivnim lokacijama kreću od hiljadu do četiri hiljade evra. Pitanje je koji biznis može da pokrije toliku cenu zakupa, te je upravo to jedan od glavnih uzroka praznih lokala, kažu u Agenciji za nekretnine.

Slobodni prostori koji imaju nižu cenu najamnine, uglavnom se nalaze u drugim delovima grada, ali se zakupci teže odlučuju za njih, jer nisu na atraktivnim lokacijama, smatraju u Agenciji.

Iz grada kažu da je u njihovom vlasništvu trenutno slobodno 130 lokala, koji će u narednom periodu biti oglašeni, a za koje se ugovor o zakupu zaključuje na određeno vreme do pet godina.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO