09.10.2017.

Praksa za sve - u javnim kompanijama


Organizovanje studentske prakse do sada je bilo prepušteno fakultetima, dok će od naredne akademske godine ona biti organizovana kroz Nacionalni model

Nacionalni model je pod "Moj grad, moj izbor, moja karijera", rečeno je na prvm okruglom stolu tm povodom u Beogradu.

Slični okrugli stolovi biće organizovani i u univerzitetskim centrima u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru.

Akademci akreditovanih visokoškolskih ustanova moći će, kako je rečeno, da se uključe u projekat i da prva praktična, radna iskustva steknu tokom studija, da usavrše svoje poslovne veštine i lakše se zaposle.

Ministar prosvete Mladen Ssarčević naglasio je da je to ministarstvo prepoznalo značaj preduzetničkog obrazovanja od najranijeg uzrasta, od osnovne škole do visokog obrazovanja.

"Nastavićemo da se bavimo osnivanjem učeničkih zadruga i studentskih kompanija", naglasio je Ssarčević i dodao da je ideja studentske prakse da mladi ljudi steknu praktična iskustva i budu konkuretni na tržištu rada čim završe studije.

Predstvanik Vlade Srbije Vukašin Grozdić podsetio je da je prema podacima Zavoda za statistiku nezaposlenost mladih u Srbiji oko 20 odsto, što je najniže u poslednjih nekoliko godina, ali još uvek visoko u odnosu na prosek Evropske unije.

"Praksom će studenti savladati preduzetničke veštine. Sistem je još uvek u procesu razvoja, koji će trajati celu akademsku godinu. Primena počinje od 1.oktobra 2018.", naglasio je Grozdić.

Kako je rekao presednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je sve lokalne samouprave da se aktivno uključe u proces.

Švajcarska agencijija za razvoj i saradnju podržava oko 30 projekata u Srbiji među kojima su vodeći oni koji se bave obrazovanjem.

Direktorka Švajcarske agencije Ursula Lojbli naglasila je približavanje sveta obrazovanja svetu rada je izuzetno važno.

"Švajcarska ostaje posvećenja zapošljavanju mladih u Srbiji", rekla je Lojbli i dodala da će ta zemlja u naredne četiri godine kroz projekte pomoći sa 10 miliona švajcarskih franaka.

Predstavnica PKS Mirjana Kovačević podsetila je na inicijativu privrednika Srbije za uvođenje dualnog modela stručnog obrazovanja, da bi se obrazovali oni profili za koje privreda ima otvorena radna mesta.

"Od nacionalnog modela strudentske prakse očekujemo da unapredi kvalitet visokog obrazovanja i poveća učešće viosokoobrazovanog stanovništva u strukturi ukupno", naglasila je ona.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević podsetio je da je taj Univerzitet 2006. godine osnovao Centar za razvoj karijere koji se bavi osmišljavanjem studentske prakse.

Posebno je istakao program BG praksa koji je počeo 2010. gde studenti UB obavljaju praksu u javnim i komunalnim preduzećima Beograda.

Do sada je kroz taj program prošlo 1.800 studenata i oko 250 mentora, podsetio je Bumbaširević i dodao da UB ima saradnju i sa ministarstvom građevinarstva gde je obezbeđeno 412 mesta za obavljanje stručne prakse u preduzećima koja su u nadležnosti ministarstva.

Gradski menadžer Goran Vesić naglasio je da je BG praksa primer dobre saradnje lokalne samouprave i Univerziteta, da je Grad obezbedio i mesečnu nadoknadu u toku prakse od 8.500 dinara.

"Ono što ja vidim kao probem je što od 1.800 studenata malo ko je ostao da radi u javnim preduzećima. Tome je doprinela zabrana zapošljavanja", naglasio je Vesić.

On je dodao da će inicirati zajedno sa Univerzitetom da se zabrana zapošljavanja ne odnosi na studente koji dolaze na praksu, jer kako je rekao stotinak studenata koji bi mogli da nađu posao u javnim preduzećima neće narušiti balans i dogovor sa MMF-om.

"Nama je administracija sve starija, stranac kada dođe u Beograd reći će vam da nema problema na višem, već na srednjem nivou, odnosno sa administracijom", rekao je gradski menadžer, pojašnjavajući da studenti nisu dovoljno upoznati sa mogućnošću organizovane prakse, te da će se krenuti ove godine sa upoznavanjem studenata šta im to nudi projekat "Moj grad, moj izbor, moja karijera".

"Univerziet može biti uspešan ako proizvodi kadrove koji su potrebni privredi", rekao je Vesić.

Projekat Nacionalni model studentske prakse ima za cilj da umreži fakultet, institucije lokalne samouprave i privredne subjekte, a realizuju ga Ministarstvo prosvete i nauke, PKS i Stalna konferencija gradova i opština.

Projekat je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

izvor: Tanjug, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO