Poseci jedno, zasadi dva: Inicijativa o zaštiti stabala u Novom Sadu


Kada je zaštita drveća i zelenih površina potrebna Beču, potrebna je i Novom Sadu

Udruženje „NS blok” pokrenulo je akciju „Poseci jedno, zasadi dva”, u cilju zaštite populacija stabala na teritoriji grada.

Organizatori akcije upozoravaju na to da je u narednom periodu neophodno povećati broj stabala u gradu na organizovan i uređen način, donošenjem nove odluke ili pravilnika koji bi regulisali tu oblast. Oni predlažu da se za svako posečeno stablo na teritoriji Novog Sada zasade dva nova i da se uvedu kaznene odredbe za one koji ne poštuju to pravilo.

Naročito ističu da je potrebno da se obrati pažnja na starosnu granicu drveća jer su učestale pojave pada stabala usled vremenskih nepogoda, s veoma teškim posledicama.

„Mnogi gradovi u Evropi imaju posebne pravilnike ili zakone koji uređuju tu oblast. Novi Sad je nekada imao 40 odsto zelenih površina u odnosu na ukupnu površinu grada. Beč je još 1994. godine doneo gradski Zakon o zaštiti stabala.

Taj zakon menjan je i dopunjavan deset puta, što znači da ima izuzetnu praktičnu primenu. Kada je zaštita drveća i zelenih površina potrebna Beču, potrebna je i Novom Sadu”, stoji u saopštenju Udruženja „NS blok”.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo

POPULARNO