Počinje Novosadska jesen - jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija


Od 24. do 28. oktobra ove godine, održaće se 14. "Novosadska jesen" - jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji

koju organizuje Pokret gorana Novog Sada. Manifestaciju podržava Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradska uprava za privredu.

14. "Novosadska jesen" će ove godine imati 4 izložbene celine:
- izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu
- izložbu meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane
- izložbu suvenira i proizvoda starih i umetničkih zanata
- 7. Salon pejzažne pejzažne arhitekture.

Na ovogodišnjoj izložbi cveća, sadnica i opreme za hortikulturu očekujemo da će se predstaviti veliki broj proizvođača cveća, sadnica i opreme za hortikulturu sa teritorije cele Srbije. Tokom petodnevne manifestacije posetioci će moći da vide i nabave kvalitetne sadnice drveća i žbunova, perena, začinskog, lekovitog bilja i povrća. Pored toga, biće izložen i veliki broj vrsta i boja lukovičastog cveća. Osim dodatne opreme i supstrata za prihranu različitih biljnih vrsta, posetiocima će na raspolaganju biti i mnogobrojni saveti za negu i održavanje sobnih i dvorišnih sadnica i cveća, kao i podizanje zelenih površina.


Na izložbi meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane, svoje proizvode će predstaviti proizvođači najkvalitetnijih proizvoda na našem tržištu. Uz degustacije i davanje saveta za pripremu i korišćenje svojih zadravstveno-bezbednih proizvoda, posetioci će imati priliku da se snabdeju organski gajenim povrćem i žitaricama, makrobiotičkim proizvodima, proizvodima od integralnog brašna, klicama mahunarki i žitarica kao i lekovitim biljem, čajevima i preparatima na bazi biljaka.
Izložbena celina na kojoj se predstavljaju stari i umetnički zanati okupi uvek veliki broj izlagača rukotvorina i umetnika koji održavaju tradiciju i kulturu ovog područja.

Na 7. Salonu pejzažne pejzažne arhitekture biće izloženi radovi iz oblasti pejzažne arhitekture sa područja celog sveta. Ovo je drugi put kako je Pokret gorana Novog Sada domaćin ove izložbe, u saradnji sa Udruženjem pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS). Biće izloženo ukupno 56 radova, u različitim kategorijama. Izložba je internacionalnog karaktera. Osim radova iz Srbije, biće izloženo još 30 radova iz inostranstva, iz 14 zemalja: Španije, Hrvatske, Grčke, Južne Koreje, Slovenije, Holandije, Austrije, Italije, Bugarske, Velike Britanije, Indije, Kine, BiH i Crne Gore.